4 MAI, ZIUA NAȚIONALĂ A INIMII

Print Email This Post 200 vizualizari
4 Mai 2018, Categorie: Comunicate de presa, Sfatul medicului, Stiri

Sărbătorită anual pe 4 mai, Ziua Națională a Inimii atrage atenția asupra fapului că, din păcate,   numărul  de afecţiuni cardiovasculare a crescut alarmant iar vârsta de apariție a bolilor cardiace a scăzut îngrijorător de mult. Potrivit studiilor, boala cardiovasculară este principala cauză de mortalitate în Europa, atât la femei cât şi la bărbaţi, cauzând peste 4,35 milioane de decese anual, în cele 53 de state membre ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii – Regiunea Europeană şi peste 1,9 milioane de decese anual, în Uniunea Europeană. De altfel, în Uniunea Europeană, sunt diagnosticate, anual, peste şase milioane de cazuri noi cu afecţiuni cardiovasculare, iar la nivelul întregii Europe, peste 11 milioane. Statisticile raportează, de asemenea, aproape 49 de milioane de pacienţi diagnosticaţi cu o astfel de boală.

Din păcate pe măsură ce stresul ne  afectează tot mai mult  viața cotidiană, vârsta de apariție a bolilor cardiace a scăzut foarte mult. Ne “izbim” de pacienți de 30 de ani care vin cu infarct miocardic acut.  Din păcate nu toți vin în timp util, a precizat dr. Anca RĂDULESCU, medic primar cardiolog în cadrul SCJU Constanța. Avem nevoie de implementarea mai multor programe de prevenție, ca oamenii să recunoască simptomele, să știe că pot avea aceste probleme chiar dacă sunt tineri și important este să vină în primele 2 ore de la debutul simptomelor într-un centru specializat.

În cazul unui infarct miocardic acut, cea mai comuna manifestare este durerea severa survenită brusc în piept, durere ce poate radia în maxilar, în umărul și apoi în brațul stâng sau în ambele brațe. In momentul în care este suspectat infarctul, este important ca pacientul să se prezinte de urgență în cel mai apropiat spital pentru a primi îngrijirile medicale necesare supraviețuirii.

Avem nevoie de mai implementarea mai multor programe de prevenție, ca oamenii să recunoască simptomele, să știe că pot avea aceste probleme chiar dacă sunt tineri și important este să vină în primele 2 ore de la debutul simptomelor într-un centru specializat.

Din păcate însă, odată înstalată boala de inimă, pacienții trebuie să înțeleagă că suferă de o boală cronică și toată viața trebuie să își ia tratamentul. Totodată, se impune o vizită, de cel puțin 2 ori pe an, la medicul cardiolog. Sunt mulți cei care ajung la spital cu probleme mai grave decât cele inițiale, din pricina faptului că nu și-au luat medicația, a menționat medicul cardiolog Anca Rădulescu.

În cazul bolilor de inimă, un rol important îl are prevenția. Igiena alimentației contează enorm. Trebuie să avem o alimentație cât mai echilibrată, bogată în fructe și legume, să evităm fumatul, să evităm creșterea în greutate. Obezitatea este pe plan mondial una din cauzele principale ale bolilor cardiace la acest moment și ne lovim de ea încă de la vârste mici. La fel de important, susține dr. Anca Rădulescu, este exercițiul fizic. Ideal ar fi 30 de minute zilnic. Și o plimbare pe zi, într-un ritm ceva mai alert, ar trebui să ne protejeze.

 

 

 

Biroul de Comunicare și Relații Publice SCJU Constanța

Fara comentarii

Skip to content