700 de pacienţi cu afecţiuni cardio-vasculare trataţi în 8 luni şi mortalitate prin infarct aproape de zero la Spitalul de Urgenţă Constanţa

Print Email This Post 75 vizualizari
28 Ianuarie 2013, Categorie: Articole din presa, REPORTER NTV

700 de pacienţi cu afecţiuni cardio-vasculare trataţi în 8 luni şi mortalitate prin infarct aproape de zero la Spitalul de Urgenţă Constanţa. O reuşită impresionantă a specialiştilor constănţeni, în condiţiile în care Ministerul Sănătăţii nu finanţează tratarea bolnavilor cu infarct în judeţul nostru. Banii vin doar de la Consiliul Judeţean Constanţa.

Dar pentru a fi decontaţi, trebuie făcută o anchetă socială pentru fiecare pacient în parte. Un serviciu nou-înfiinţat în cadrul Spitalului de Urgenţă se va ocupa special de acest lucru.

Până în vara anului trecut, la Constanţa, mortalitatea prin infarct atingea cote alarmante: aproape 20%. Nu aveam aparatură iar pacienţii cu infarct erau trimişi în Bucureşti. Cu sprijinul autorităţilor locale s-au adus specialişti cu mare experienţă în domeniu, iar cu o investiţie de peste un milion de euro a unei firme private, în iunie s-a deschis Centrul de Cardiologie Intervenţională, la Spitalul de Urgenţă Constanţa.

Chiar şi aşa Ministerul Sănătăţii nu dă niciun ban pentru tratarea acestor pacienţi. Conducerea Spitalului Judeţean a făcut adrese pentru introducerea spitalului în programul naţional dar nu s-a primit niciun răspuns. Pentru ca pacienţii să poată beneficia de serviciile centrului, Consiliul Judeţean Constanţa a decis să suporte costurile acestor intervenţii. Dar, pentru decontarea banilor este nevoie ca pentru fiecare pacient să se întocmească un dosar şi să se facă o anchetă. Un serviciu special care se va înfiinţa în luna februarie, la Spitalul de Urgenţă se va ocupa de acest lucru.

Aceeaşi asistenţi sociali vor intreveni şi în cazul în care un copil este în pericol de a fi abandonat în spital. Momentan sunt 11 bebeluşi, care aşteaptă să fie luaţi acasă.

Acelaşi serviciu, care va funcţiona non-stop în cardul Spitalului de Urgenţă Constanţa le va acorda consiliere şi sprijin şi persoanelor fără adăpost care ajung în unitatea sanitară, dar şi în secţiile exterioare ale acesteia.

Sursa articol: http://www.reporterntv.ro/stire/mortalitatea-prin-infarct-a-scazut-pana-aproape-de-zero-la-spitalul-de-urgenta-constanta

Fara comentarii