17 NOIEMBRIE – ZIUA INTERNAȚIONALĂ A PREMATURITĂȚII

Prima pagină » Stiri » 17 NOIEMBRIE – ZIUA INTERNAȚIONALĂ A PREMATURITĂȚII

Ziua mondială a prematurității este marcată, anual, pe 17 noiembrie. Inițiată de Fundația Europeană pentru Îngrijirea Nou-născuților, în 2010, și marcată, oficial, începând cu 2011, această zi are rolul de a atrage atenția asupra riscurilor pe care le presupune nașterea prematură. 

La Constanța, în ultimii ani, în secția de neonatologie a SCJU “Sf. Apostol Andrei” s-a observant o creștere importantă a numărului de nașteri înainte de termen. Anul trecut s-au născut aproape 500 copii prematuri iar anul acesta, în primele 9 luni, au fost îngrijiți peste 300 de bebeluși născuți prematur.

Cu cât un prematur se naște mai înainte de termenul normal cu atât crește riscul unor afecțiuni medicale. Un copil nascut intre 22 si 37 de saptamani complete de sarcina este un copil prematur. Studii ale Asociatiei Americane de Neonatologie au aratat ca unul din zece nou-nascuti este prematur.

Cauzele prematuritatii sunt legate de fat, de mama sau de amandoi. Cele mai frecvente sunt: probleme ale placentei, sarcina gemelara sau tripla, infectii ale mamei, afectiuni ale uterului sau ale colului uterin, consumul de tutun, alcool sau droguri in timpul sarcinii.

Prematurii care sunt transferati in sectia de terapie intensiva sunt urmariti atent, fiindu-le verificate eventualele modificari ale respiratiei sau ale frecventei cardiace. Pana cand prematurul isi va putea mentine temperatura corporala va fi tinut intr-un incubator (un patut complet inchis, ce ajuta la mentinerea optima a conditiilor de temperatura si umiditate). Hranirea se va face fie prin gavaj (introducerea unui instrument tubular in stomac pentru a se asigura nutritia), fie intravenos, in functie de starea prematurului. Alimentatia prin sondaj se va face pana cand prematurul va fi capabil sa suga, sa inghita, sa respire normal, sa poata sa faca fata unei alimentatii la san sau la biberon. Acest lucru se va intampla in jurul a 35-37 de saptamani.

Majoritatea prematurilor nascuti intre 32-37 de saptamani de gestatie au o evolutie relativ buna dupa nastere si complicatii reduse.Cei nascuti cu mult timp inainte de termen (inainte de 26 de saptamani) sau cei care au o greutate foarte mica (sub 1500g) prezinta riscuri crescute pe termen lung, care includ retardul mentalparalizii cerebrale (grup de tulburari motorii ca urmare a unor leziuni cerebrale), cecitate (orbire), pierderea auzului.

Spre deosebire de nou-nascutii la termen sau cei foarte aproape de termen, prematurii si mamele acestora pot avea riscuri foarte mari in timpul nasterii. O echipa de medici obstetricieni si o echipa de medici neonatologi va lua parte la nasterea unui prematur. Echipa de la neonatologie va fi pregatita cu aparatura speciala pentru a asigura resuscitarea nou-nascutului.

 

 

NOU-NASCUTUL PREMATUR

EXTERNAREA PREMATURULUI

DEZVOLTAREA COPILULUI

INTARZIERI SEVERE SI INVALIDITATI

STATISTICI

 

 

NOU-NASCUTUL PREMATUR

 

 

 Starea de sanatate a unui prematur la nastere depinde de numerosi factori, printre care:
– varsta gestationala la momentul nasterii
– greutatea la nastere
– boli ale mamei sau tratamentele in timpul sarcinii care ar fi putut afecta fatul
– defecte congenitale ale nou-nascutului.

Majoritatea nou-nascutilor la 36-37 de saptamani de gestatie sunt intr-o stare buna si pot pleca din spital odata cu mamele lor. Totusi, multi prematuri nu pot supravietui fara tratament medical adecvat. Simptomele prematuritatii ce necesita tratament in spital sunt:

– plamani cu o dezvoltare incompleta
– incapacitatea de a respira continuu (apneea de prematuritate)
– incapacitatea de a-si mentine temperatura corpului
– incapacitatea de a se hrani singuri.

Cele mai comune complicatii ale prematuritatii rezulta din dezvoltarea incompleta a unor organe si a sistemului imunitar si sunt:

– tensiunea arteriala scazuta
– hipoglicemia
– anemia
– sindromul de detresa respiratorie (respiratii dificile, frecvente si coloratia cianotica a tegumentelor)
– displazia bronhopulmonara (sindromul plamanului cronic)
– enterocolita ulcero-necrotica (inflamatia mucoasei la nivelul intestinului subtire si colonului)
– persistenta de canal arterial (mentinerea dupa nastere a comunicarii intre aorta si artera pulmonara)
– infectii (inclusiv sepsisul)
– retinopatia de prematuritate (aspect particular al retinei prematurului, datorita dezvoltarii insuficienta a vaselor retiniene)
– hemoragia intraventriculara, ori hemoragii difuze la nivelul creierului care pot da retardare mentala sau paralizii
– hernie inghinala (proeminenta sau iesire spontana a unui viscer sau a unei parti din viscer in canalul inghinal).

Orice nou-nascut inainte de termen (inainte de 37 saptamani de gestatie) poate avea un risc crescut de a dezvolta ulterioare complicatii medicale:
– fiecare saptamana in minus creste dramatic riscul complicatiilor
– nou-nascutii de 22-26 saptamani au o dezvoltare minima si au un risc foarte mare de a deceda sau a avea deficiente severe. Este probabil ca parintii sa se confrunte cu decizii medicale dificile.

Daca prematurul a fost internat intr-o sectie de terapie intensiva se va veni in contact cu o tehnologie noua, cu un nou limbaj medical, cu noi reguli si proceduri. Personalul din sectia de terapie va explica parintilor cum sunt ingrijiti prematurii si cum pot fi ingrijiti acasa. Cu ajutorul acestei echipe se pot invata repede aparatele folosite in tratamentul prematurului, nevoile acestuia precum si modul cum se poate ingriji acasa. Este bine sa existe o buna comunicare intre parinti si echipa medicala.

 

 

EXTERNAREA PREMATURULUI

Externarea nou nascutului este un eveniment mult asteptat indiferent daca au trecut zile, saptamani sau luni de la nastere. Prematurul este gata sa plece acasa daca este capabil:

– sa se hraneasca in totalitate la san si continua sa creasca in greutate.
– sa isi mentina temperatura corpului intr-un patut normal
– sa respire bine
– sa aiba frecventa respiratorie si cardiaca normala timp de o saptamana

Unii prematuri pot fi externati cu pana la 5 saptamani inainte de data normala a nasterii, altii, de obicei cei care au avut complicatii, pot fi externati mult dupa aceasta data.

 

 

DEZVOLTAREA COPILULUI

Cei mai multi prematuri care sunt nascuti intre 32 si 37 de saptamani de gestatie se dezvolta foarte bine dupa nastere. Daca nou nascutul are o evolutie buna dupa nastere (nu are hipoxie neonatala, infectii severe sau nu prezinta afectiuni ale creierului sau ale plamanilor) riscul de aparitie a diferitelor incapacitati sau de intarzieri in dezvoltarea normala este foarte mic.

In primii 2 ani de viata prematurul se va dezvolta mai greu comparat cu un copil de aceeasi varsta nascut la termen. Totusi, este posibil ca aceste achizitii si dezvoltarea implicita sa se faca in acelasi timp cu orice copil.

Este de asteptat ca acest deficit de dezvoltare al prematurului sa dispara in jurul varstei de 2 ani. La varsta prescolara, o diferenta de varsta cronologica sau corectata de 2-4 luni nu mai este sesizabila.In momentul inceperii scolii parintii trebuie sa fie foarte atenti la orice probleme de invatare ale copilului. Dificultatile la citit, scris sau matematica datorate prematuritatii pot fi observate in primii ani de scoala.

 

 

INTARZIERI SEVERE SI INVALIDITATI

In general, cu cat nou nascutul este mai mic, cu un grad mai mare de prematuritate sau mai bolnav, cu atat creste riscul de a avea retard in dezvoltare sau invaliditati. Daca nou nascutul a fost extrem de prematur (inainte de 26 de saptamani de gestatie) sau a fost foarte mic (mai mic de 800 de grame) are un risc foarte mare de a avea probleme severe.

Dintre acestea, cele mai frecvente sunt:
– retard mintal 14%
– hemoragie cerebrala 8-12%
– cecitate (orbire) 8%
– surditate 3%.

Nou nascutii intre 1500 si 2500 de grame pot avea diferente ale coeficientului de inteligenta fata de un nou nascut la termen, dar acestea sunt mici. Nou nascutii ce cantaresc peste 2500 de grame au un risc foarte mic de aparitie a unui retard in dezvoltare. Acei copii care prezinta semne ale unui retard in dezvoltare este foarte probabil sa-si imbunatateasca starea intr-un mediu familial primitor si cu o ingrijire atenta.

 

 

STATISTICI

In ultimii ani in sectia de neonatologie a SCJU Constanta s-a observant o crestere importanta a numarului de nasteri inainte de termen. Cei mai multi nou nascuti prematuri au varsta gestationala peste 32 de saptamani, dar a crescut mult si numarul celor cu varsta sub 28 de saptamani. De asemeni, este important si numarul de prematuri si nou nascuti la termen transferati din maternitatile din judet si din judetele limitrofe. Astfel:

Anul 2016

  • Numărul total de nașteri – 3374;
  • Numărul nou născuti prematuri – 492 (14,58%);
  • Numarul nou născuți transferați din alte maternități – 72 (2,13%);
  • Numărul nou născuți îngrijiți in Terapie Intensivă Neonatală – 466 (13,81%);

 Anul 2017 (01.ianuarie – 30 septembrie)

  • Numărul total de nașteri –2556;
  • Numărul nou născuti prematuri – 306 (11,97%);
  • Numarul nou născuți transferați din alte maternități – 21 (0,82%);
  • Numărul nou născuți îngrijiți in Terapie Intensivă Neonatală – 441 (17,25%);

Lasă un comentariu

Sari la conținut