BILANȚ 2018 – SPITALUL CLINIC JUDEȚEAN DE URGENȚĂ “SFÂNTUL APOSTOL ANDREI” CONSTANȚA

Print Email This Post 370 vizualizari
4 Martie 2019, Categorie: Comunicate de presa
Asculta articolul

Spitalul  Clinic Județean de Urgență “Sf. Apostol Andrei” Constanta, dispune de 1.300 paturi spitalizare continuă si 78 paturi de spitalizare de zi. Unitatea furnizeaza servicii medicale spitalicești continue, de zi, în cabinete din cadrul ambulatorului integrat al spitalului si cabinetele medicale de specialitate, în Centrul de Hemodializa, precum și în Unitatea de Primiri Urgențe.

 

In anul 2018, au fost externați 55.654 pacienți , reprezentând 98,8% din totalul pacienților internați.

 

Medicii din cadrul Unității Primiri Urgențe au consultat în anul 2018, 140.449 pacienți. Din totalul acestora, 36.652 au fost internați. 

 

Comparativ cu anul 2017, în 2018 s-a constatat o creștere a numărului de pacienți.

2017

2018

55.561 pacienți externați

55.654 pacienți externați

133.000 prezentări UPU

140.449 prezentări UPU

 

Din punct de vedere al circumstantelor spitalizării , cei mai mulți pacienți au fost internați prin urgență (65,88%), cu trimitere de la medicul specialist 24,55% și cu trimitere de la medicul de familie- 9,05%.

 

Din punct de vedere al numărului de pacienți tratați, cu cele mai multe cazuri sunt secțiile: Pediatrie (7503), Obstetrică Ginecologie (7492 – 4735 OG1 și 2757 OG2), Medicină Internă (6762  –  din care,  4087 Medicină internă I), Cardiologie-3617, Neurologie – 3294.

 

79,66% din total pacienți externați de pe secțiile cu profil chirurgicale, au fost supuși unor intervenții chirurgicale ( mai mare cu 12,69 față de 66,97% nivel național). Durata medie de spitalizare preoperatorie- 0,8 zile iar durata medie de spitalizare postoperatorie a fost de 3,9 zile.

 

In regim de spitalizare de zi au fost rezolvate 17.199 cazuri. (55.654  spitalizare continuă + 17.199 sp. de zi = 72.853 spitalizări)

 

Consultații și tratamente de tip ambulator :

 

Total consultatii în ambulator = 159.183, din care :

  • Ambulator integrat   93.863
  • Cabinete de specialitate din structura spitalului (Oncologie, Diabet, Medicină sportivă, Planning familial si CSM adulti si copii  65.320
  • Total tratamente în ambulator =  29.679 (31,62% din totalul pacienților consultați în Ambulatoriul integrat)

 

Din punct de vedere al infectiilor asociate asistenţei medicale, în cursul anului 2018,  SPIAAM (serviciul de prevenire al infecțiilor asociate asistenței medicale) a efectuat 1474 controale igienico-sanitare din care 385 au fost insotite  de recoltare de probe,  s-au verificat 40129 foi de observatie pentru depistarea infecţiilor asociate asistenţei medicale în unitatea sanitara și s-au efectuat 964  anchete epidemiologice. In urma acestora au fost depistate 218 infectii asociate asistentei medicale (137 digestive, 41 respiratorii, ș.a. )

Din punct de vedere al resurselor umane, în anul 2018 au fost angajați 15 medici. In momentul de față nu există deficit de personal medical iar în cadrul SCJU lucrează 590 medici rezidenți.

 

 

PREMIERE MEDICALE ÎN ANUL 2018

  • In luna iunie a fost dat în folosință Angiograful primit de către SCJU în cadrul proiectului European “Dezvoltarea infrastructurii publice de cercetare, dezvoltare și crearea de noi  infrastructuri – DIPCDCI”. Tot atunci, o echipă de medici din cadrul Institutului Clinic Fundeni a efectuat  prima  chemoembolizare s-au efectuat primele chemoembolizări . In total, anul trecut, 7 pacienti au beneficiat de chemoembolizari (2 sau 3 ședinte/ pacient).

 

  • Tot în cursul anului trecut, mai mulți pacienți aflați în stare critică au fost salvați de medicii din cadrul SCJU, prin aplicarea unui procedeu numit plasmafereză.  Plasmafereza terapeutică se aplică în funcție de contextul bolii, fie singură, fie asociată terapiei clasice, având indicație de urgență sau de susținere / temporizare, permițând pacientului sau unui organ lezat sa depășească o situație critică. Prin procesul de epurare (curățire), plasmafereza devine o terapie utilă bolnavului ajutând medicul curant, ea putand fi folosită în asociere cu tratamentul clasic pe care il poate potența. Plasmafereza este cea mai sigură metodă de detoxifiere a organismului neavând efectele secundare ale medicației chimice.

 

  • A fost efectuată prima reconstrucție de mandibulă cu țesuturi proprii liber transferate

O echipa mixtă de chirurgi OMF și plasticieni din cadrul SCJU “Sf. Apostol Andrei” Constanța a realizat, în premieră, reconstrucția regiunii mandibulare la un pacient cu cancer al cavității orale.

Intervenția a durat mai bine de 10 ore și a presupus două etape . Mai întâi s-a efectuat excizia zonei afectate de cancer, adică  jumătatea dreaptă a mandibulei, țesuturile moi ce formează planșeul bucal și ganglionii limfatici cervicali drepți . Această intervenție a fost realizată de echipa de chirurgi OMF formată din dr. Vlad Daniel si conf. dr. Adrian Creangă. După acest prim timp, a urmat timpul reconstructiv. O echipă de chirurgi plasticieni formată din dr. Anca Oprescu si dr. Altai Gelal cărora li s-a alăturat dr. Căpățână Raluca, medic rezident chirurgie plastică la Spitalul Sf. Ioan București și dr. Șerbănică Răzvan, medic rezident chirurgie generală, a refăcut regiunea mandibulară. Intervenția a presupus recoltarea unui lambou compozit , osteo-musculo-cutanat de la nivelul gambei (alcătuit din fibula, flexorul lung al halucelului și o paletă cutanată, toate bazate pe artera peronieră și venele comitante) din care a fost modelată o nouă mandibulă dreaptă. Aceste țesuturi au fost transferate liber, folosind tehnici de microchirurgie, la nivelul feței, astfel încât la încheierea intervenției , anatomia zonei a fost complet refăcută. Un al doilea pacient , diagnosticat cu un cancer al limbii si planseului cavitatii orale, a beneficiat de un lambou liber transferat. Defectul rămas după indepartarea leziunii a fost inchis cu tesuturi recoltate de la nivelul antebratului.

 

  • O echipă de medici din cadrul secției clinice Ortopedie – Traumatologie  a utilizat pentru prima dată, în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență “Sf. Apostol Andrei” metoda inovativă de reparare biologică a defectelor de cartilaj articular. Noutatea în cazul acestei intervenții este că s-a folosit o matrice de colagen care duce la regenerarea cartilajului articular, in cazul defectelor bine delimitate, la pacientii cu varste cuprinse intre 18 si 55 ani. Astfel de intervenții s-au mai realizat în alte centre medicale din țară , dar, niciodată  în cadrul SCJU “Sf. Apostol Andrei” Constanța.

 

  • In luna decembrie 2018 a fost efectuată prima tromboliză la Spitalul Clinic Județean “Sf. Apostol Andrei” Constanța. Procedura medicală a fost realizată cu succes, la o pacientă care a suferit un accident vascular cerebral și care a fost adusă la spital în mai puțin de o oră de la producerea  accidentului vascular.  Tromboliza este metoda terapeutică necesară pacienţilor care au suferit un accident vascular cerebral ischemic și constă în injectarea unei substante trombolitice (denumită și fibrinolitică), capabilă sa dizolve un cheag format pe vasul de sânge. Medicii neurologi din cadrul SCJU au participat inițial la o simulare națională, desfășurată sub observația directă a mai multor specialiști veniți de la Spitalul Universitar din București. In cadrul simulării, au pus în aplicare protocolul național pentru efectuarea trombolizei. Din luna decembrie și până acum peste 15 pacienți au beneficiat de tromboliză.

 

Crina Kibedi

Compartimentul Comunicare și Relații cu Publicul

Fara comentarii

Skip to content