Comunicat CJC – Miercuri, 30 Ianuarie 2013

Print Email This Post 66 vizualizari
31 Ianuarie 2013, Categorie: Articole din presa, Ziua de Constanta

Având în vedere speculaţiile apărute în ultimele zile în presă, legate de proiectul de hotărâre a Consiliului Judeţean Constanţa privind aprobarea propunerii de desfiinţare a Spitalului de Ortopedie, Traumatologie şi Recuperare Medicala Eforie Sud şi reorganizarea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, vă aducem la cunoştinţa istoricul faptelor dar şi motivele care susţin acest proiect.

Începând din anul 2009 S.O.T.R.M Eforie Sud a inceput să se confrunte cu grave probleme financiare, probleme care în mod evident impiedicau efectuarea actului medical în cele mai bune condiţii. În luna august 2010 managementul S.O.T.R.M Eforie Sud este preluat de Consiliul Judeţean Constanţa fără a se primi din partea Ministerului Sănătaţii fonduri destinate expres S.O.T.R.M Eforie Sud.

Situaţia este prezentată în clar de catre managerul S.O.T.R.M Eforie Sud, ec.Viorel Pascaru prin adresa nr. 3670 din 16.07.2012 trimisă către Consiliul Judeţean Constanţa în atenţia Departamentului de Coordonare a Instituţiilor Subordonate.

Potrivit lui Viorel Pascaru, managerul S.O.T.R.M Eforie Sud la data trimiterii adresei, unitatea trecea printr-o situaţie delicată datorată în principal sistemului de finaţare existent la nivel naţional dar şi datorită vechimii clădirilor care afectează foarte mult atât la desfăşurarea actului medical în sine cât şi confortul pacienţilor.

Practic odată cu modificările legislative prevazute în contractul privind acordarea asistentei medicale pe anul 2012 dar şi în urma declasificării spitalului la gradul V finanţarea a scăzut în mod dramatic. Exemplificând faţă de anul 2008 când S.O.T.R.M a avut un buget de aproximativ 8.000.000 lei , bugetul pe anul 2012 este de 5.202.056 lei.

Ca urmare a acestei stări de lucruri şi având în vedere faptul că în ultimii ani Consiliul Judeţean Constanţa s-a axat pe modernizarea la cele mai inalte standarde europene a secţiilor din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa prin investiţii masive, S.O.T.R.M Eforie Sud a continuat să îşi desfăşoare activitatea fără a beneficia de modernizarea cladirilor şi achiziţia de echipamente moderne necesare desfăşurării actului medical în cele mai bune condiţii. În cursul anului 2012 Consiliul Judeţean Constanţa a întreprins mai multe demersuri sesizând prin mai multe adrese autorităţile centrale, în încercarea de a atrage fonduri pentru aducerea S.O.T.R.M Eforie Sud la standarde medicale de cel mai înalt nivel. În final soluţia considerată cea mai realistă a fost reorganizarea şi modernizarea instituţiei prin transformarea în secţie exterioară a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa.

Faţă de cele prezentate Consiliul Judeţean Constanţa dezavuează speculaţiile aparute în presă sau în declaraţiile unor oamenii politici referitoare la intenţia de desfiinţare pur şi simplu a S.O.T.R.M Eforie Sud. Trebuie specificat faptul că legislaţia în domeniu nu face distincţie între unităţile care se reorganizează, fiind utilizat termenul de desfiinţare.

Prin urmare in data de 31.01.2013 proiectul de Hotărâre de Consiliu privind desfiinţarea S.O.R.T.M. Eforie Sud şi reorganizarea ca şi secţie exterioară a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa va fi supus votului consilerilor judeţeni şi mai apoi în cazul unui vot pozitiv se va cere avizul Ministerului Sănătăţii pentru ca iniţiativa să fie finalizată.

Consiliul Judeţean Constanţa     Compartiment Comunicare

Sursa articol

Fara comentarii