Dan Căpăţână: „Coplata nu va ajuta în niciun fel Spitalul de Urgenţă Constanţa“

Print Email This Post 54 vizualizari
31 Ianuarie 2013, Categorie: Articole din presa, REPORTER NTV

Coplata nu va ajuta în niciun fel Spitalul de Urgenţă Constanţa, dimpotrivă, va face mai mult deranj. O spune managerul celei mai mari unităţii sanitare din Dobrogea, care susţine că singura modalitate de rezolvare a problemelor din sistem, ar fi ca toţii banii care se colectează din asigurări să se întoarcă tot în Sănătate. Astfel vor dispărea situaţiile în care pacienţii sunt nevoiţi să cumpere medicamente, când sunt internaţi.

Potrivit proiectului contractului cadru, începând din luna martie, toţi pacienţii vor plăti la externare o sumă cuprinsă între 5 şi 10 lei, pentru serviciile medicale de care au beneficiat. Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu spune că măsura s-a luat în vederea controlării numărului internărilor, dar şi pentru a aduce fonduri suplimentare în bugetul unităţilor sanitare. La Constanţa, managerul Spitalului de Urgenţă este de părere că suma care se va stânge va fi una foarte mică.

Dan Căpăţână susţine că toate problemele s-ar putea rezolva în sistem, dacă banii adunaţi din asigurări s-ar întoarce tot în Sănătate. Deocamdată, nimeni nu ştie exact suma totală colectată, dar, potrivit Consiliului Judeţean Constanţa doar 14% se întorc în judeţ. Tocmai de aceea, pacienţii continuă să-şi cumpere medicamente sau materiale sanitare când sunt internaţi.

Ministrul Eugen Nicolăescu a anunţat că şi în acest an bugetul spitalelor va fi limitat. În ciuda trâmbiţatei suplimentări bugetare din sănătate, fondurile nu ajunge în investiţii, ci vor fi folosite pentru plata datoriilor. Managerul spitalului judeţean Constanţa cere ca toţi directorii care au înregistrat datorii, pe care se duc acum mulţi bani din Sănătate, să fie destituiţi pe loc. Unitatea sanitară din Constanţa a reuşit să facă la timp toate plăţile, iar managerul ei spune că nu este normal ca un spital de rang unu să nu primească finanţarea de care are nevoie, iar pentru unele programe din sănătate, banii să vină doar de la Consiliul Judeţean Constanţa. Autorităţile judeţene asigură fondurile necesare pentru tratarea bolnavilor cu infarct şi a pacienţilor din Secţia de Ortopedie.

Sursa articol

Fara comentarii