“ÎMPREUNĂ PENTRU SĂNĂTATEA MINTALĂ! SĂ ÎNLĂTURĂM STIGMATUL BOLILOR MINTALE!”

Print Email This Post 205 vizualizari
20 Ianuarie 2020, Categorie: Comunicate de presa

ARĂTAȚI CĂ VĂ PASĂ!

IANUARIE 2020

 “ÎMPREUNĂ PENTRU SĂNĂTATEA MINTALĂ!

SĂ ÎNLĂTURĂM STIGMATUL BOLILOR MINTALE!”

 

          1 din 160 de copii are o tulburare de spectru autist (ASD), la nivel  global  iar în Europa, 11 din 20 de persoane suferă în prezent de depresie. În România, în anul 2014, 1,5% din populaţie suferea de depresie, iar în anul 2017, procentul a crescut la 5%. Tot în țara noastră, consumul oricărui drog ilicit prezintă prevalențe de două ori mai mari în rândul adulților tineri (grupa de vârstă 15-34 ani), față de cele înregistrate în populația generală.

        Sănătatea mintală reprezintă o componentă fundamentală a sănătăţii individuale și a „stării de bine”, descriind nu numai absența bolii, ci și capacitatea unui individ de a se integra cu succes în viața familială, socială și profesională. Spre deosebire de afecțiunile somatice, identificarea și intervenția timpurie în cazul tulburărilor neuropsihice sunt mai dificile din cauza unor factori precum natura subiectivă a acuzelor și  teama stigmatizării. Tulburările mintale constituie una dintre cauzele principale ale poverii bolii și ale anilor de viață sănătoasă pierduți (disability-adjusted life years, DALY), afectând calitatea vieții. În anul 2018, în România, ponderea pacienților cu tulburări mintale și de comportament a fost de 2445 cazuri la 100.000 de locuitori.

        Astfel, Direcţia de Sănătate Publică Judeteana Constanta organizează – în luna ianuarie – campania cu temaSănătatea mintală. Scopul campaniei este creșterea nivelului de informare și conștientizare a populației generale și a profesioniștilor din asistența medicală primară privind problematica sănătății mintale.

        Grupurile țintă ale campaniei sunt: populația generală și profesioniștii din asistența medicală primară

        Sloganul campaniei este: „Împreună pentru sănătatea mintală! Să înlăturăm stigmatul bolilor mintale!”

        Obiectivele campaniei:

  • informarea populaţiei generale privind importanța identificării și intervenției timpurii în cazul tulburărilor mintale,
  • conştientizarea şi promovarea unei mai bune înţelegeri a impactului tulburărilor mintale asupra vieţii oamenilor,
  • creșterea accesului la informații pentru:
    • îmbunătățirea îngrijirilor și înlăturarea stigmatizării persoanelor cu tulburări  mintale
    • aplicarea testelor de screening în cabinetele medicilor de familie

      La nivel judetean, Campania este coordonata de Directia de Sanatate Publica Judeteana Constanta. Partenerii sunt: CMI-urile, spitalele, primariile, Prefectura, personalul medical din unitatile de invatamant.

 

 

 

 

Fara comentarii

Skip to content