Medicii vor opera la Constanţa doar cazurile urgente

Print Email This Post 395 vizualizari
7 Martie 2013, Categorie: Articole din presa, Cuget Liber

De la jumătatea lunii martie, constănţenii care vor avea nevoie de o operaţie, vor fi puşi pe liste de aşteptare. Asta pentru că secţia de chirurgie a spitalului va intra în reabilitare, inclusiv cele şase săli de operaţie, funcţionale în prezent. Conducerea spitalului susţine că proiectul de reabilitare ar putea dura 3 luni şi că în acest interval, medicii vor opera doar urgenţele.
Noua secţie va fi dotată cu încă 90 de paturi
Secţia de chirurgie a Spitalului Judeţean Constanţa va intra în reabilitare începând cu data de 20 martie, după cum susţin reprezentanţii instituţiei. Dacă în prezent secţia dispune de 75 de paturi, după modernizare vor fi instalate alte 90. În plus, va fi modernizat şi blocul operator, dar şi saloanele pentru pacienţii internaţi. „În secţia de chirurgie sunt trei linii de gardă care asigură activitatea intervenţională, prin 40 de chirurgi, cu tot cu rezidenţi. Proiectul de reabilitare va cuprinde atât blocul operator care va fi modernizat după standardele europene, saloanele cu mobilier şi alte 90 de paturi noi. În acest sens, le transmitem constănţenilor că în următoarele 2-3 luni vom opera cu prioritate cazurile de urgenţă, ceilalţi pacienţi fiind trecuţi pe liste de aşteptare”, a declarat directorul medical al Spitalului Judeţean, dr. Cătălin Grasa.

Reabilitarea se va face pe bucăţi
Pentru a nu destabiliza foarte mult activitatea secţiei, conducerea spitalului a decis ca reabilitarea să se facă pe bucăţi. „Vom începe cu un sector de 25 de paturi, apoi proiectul va continua cu blocul operator, după care se vor face schimbările şi la saloane. Aşteptăm de foarte multă vreme reparaţia secţiei de chirurgie, având în vedere că din 1969 de când a fost dat în folosinţă spitalul, niciodată nu au fost făcute reparaţii pe această secţie!”, a completat dr. Grasa. Chiar dacă medicii vor reduce activitatea secţiei de chirurgie până la terminarea proiectului de reabilitare, aceştia le transmit pacienţilor că vor fi operaţi la timp şi că nu vor fi nevoiţi să se adreseze altor spitale din ţară.

„La Constanţa se fac toate tipurile de operaţii“
În clinica de chirurgie a Spitalului se fac în medie 3.600 de operaţii pe an. Dintre acestea, operaţii pentru politraumă, oncologie, chirurgie laparoscopică.
„În clinica de chirurgie putem face cu excepţia transplantelor, operaţii de orice tip. Vrem ca pacienţii constănţeni să ştie că nu este nevoie să meargă la Bucu-reşti pentru a fi trataţi, mai ales că avem şi medici pregătiţi în domeniu. De exemplu, realizăm operaţii laparoscopice pentru obezitate morbidă, aplicând tehnici de ultimă oră. În cadrul acestui proiect am pus pe lista achiziţiilor pentru modernizare şi trei lanţuri de chirurgie laparoscopică noi prin care vom putea realiza operaţii de scoatere a calculilor cu trei incizii minime, astfel ca pacienţii să nu mai suporte o intervenţie chirurgicală majoră”, a explicat şeful secţiei de chirurgie, dr. Octavian Unc. În 2011 au fost externaţi din secţia de chirurgie a Spitalului Judeţean aproximativ 50.000 de pacienţi, iar în 2012 aproape 54.000, iar cazurile au fost atât din sfera oncologică, cât şi din medicina de urgenţă.

Deficienţe în aprovizionarea cu medicamente
Medicii chirurgi susţin că reabilitarea şi modernizarea secţiei va aduce un plus de calitate serviciilor medicale, iar acest lucru va fi resimţit în primul rând de pacienţi. Tot aceştia susţin însă că rămân în continuare şi deficienţe în ceea ce priveşte aprovizionarea cu medi-camente post-operatorii. „Există deficienţe în ceea ce priveşte aprovizionarea cu medicamente pentru suportul post-operator al pacienţilor din cauza lipsurilor financiare. Va trebuie discutată pe viitor situaţia managerială a acestor cazuri şi să sperăm că vor exista soluţii. În acest moment în secţia de reanimare avem unsprezece pacienţi cu patologie oncologică, adică jumătate din totalul celor îngrijiţi de medici. Restul sunt cu politraumatisme şi colecistite. Discuţiile pe baza cărora va începe proiectul de reabilitare vor avea loc vineri când va fi discutată fiecare problemă în parte”, a mai explicat dr. Octavian Unc.
Sursa articol

Fara comentarii