Ministerul Sănătății pune piciorul în prag

Print Email This Post 85 vizualizari
7 Februarie 2013, Categorie: Articole din presa, Evenimentul Zilei

Din semestrul al doilea al acestui an, spitalele publice nu vor mai putea organiza licitații pentru anumite medicamente, materiale sanitare, echipamente sau servicii. Achizițiile se vor face centralizat de către Ministerul Sănătății.

Ministerul Sănătăţii (MS) a publicat proiectul de ordin pentru aprobarea listei medicamentelor, materialelor sanitare, echipamentelor medicale, echipamentelor de protecţie, a serviciilor, combustibililor şi lubrifianţilor pentru parcul auto pentru care se vor organiza proceduri de achiziţie centralizate, la nivel naţional. După intrarea în vigoare a acestui ordin, spitalele publice nu vor mai pot achiziţiona materialele și serviciile inlcuse pe listă. Începând cu cea de-a doua jumătate a anului în curs, toate necesitățile spitalelor vor fi asigurate de Ministerul Sănătății.

Pe lista dispozitivelor medicale pentru care spitalele publice nu mai au voie să organizeze licitaţii se regăsesc:

  • echipamentele de diagnostic sau tratament prin radiaţii ionizante, medicină nucleară, rezonanţă magnetică şi ultrasunete (exemplu: tomograf, angiograf, aparate de radiologie fixă şi mobilă)
  • echipamentele pentru anestezie şi terapie intensivă (aparat anestezie, aparat de ventilaţie, defibrilator, pat ATI etc.)
  • echipamentele cardiovasculare (defibriliatoare)
  • echipamentele pentru endoscopie, cele pentru explorare complexă cu ultrasunete (ecografe)
  • echipamente pentru diagnostic, pentru neonatologie, urologie
  • echipamentele pentru transport intraspitalicesc şi de utilizare în Urgenţă, cum ar fi paturile pentru transfer, tărgile sau cărucioarele pentru transport pacienţi

Ministerul se va ocupa şi de asigurările de tip CASCO ale ambulanţelor, de combustibilul auto, de serviciile de reparaţii, întreţinere şi furnizare de anvelope pentru ambulanţe, dar şi de serviciile de întreţinere aparatură medicală pentru ambulanţe, UPU şi terapie intensivă şi de serviciile de întreţinere aparatură imagistică. Pe lista materialelor sanitare care vo rfi achizționate direct de minister se numără catetere, ace de unică folosință, truse de perfuzie, seringi, vată, leucoplast și gel pentru EKG.

Lista medicamentelor care ar urma să fie achiziţionate de Ministerul Sănătăţii şi repartizate ulterior către spitalele publice cuprinde 412 produse, toate cu denumirea comună internaţională şi cu unitatea de măsură în care se prezintă (fiole, flacoane, capsule, bucăţi, plic, supozitor). Pe listă se regăsesc antibiotice, medicamente oncologice, medicamente pentru bolile cardiovasculare, pentru afecţiuni pulmonare cronice (bronşită acută, astm), pentru boli hematologice (anemii), boli digestive (gastrită, ulcer), psihice, neurologice (accident vascular cerebral), alergii, medicamente necesare în anestezia şi terapia intensivă, antiinflamatoare, dar şi banaelele paracetamol şi aspirină.

Decizia ministerului are scopul de a preîntâmpina disfuncționalitățile de aprovizionare a spitalelor, dar și reducerea fraudei de la licitațiile trucate. Având în vedere volumele mari ale achizițiilor, și prețurile vor fi mai bune, dau asigurări reprezentanții Ministerului Sănătății.

Șef de spital: „E un atentat la siguranța națională”

Decizia a stârnit controverse în rândul conducerii spitalelor. Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Constanţa, Dănuț Căpățână, o contestă din capul locului. El susține că selectarea unui singur producător ar afecta siguranța națională. „Dacă acel operator nu poate importa și se blochează distribuția, pentru că vorbim de sume uriaşe de plată, nu cumva vorbim de siguranţa naţională? Şi, dacă nu-ţi aduce marfa la timp, reziliezi contractul la nivel naţional? Dacă nu îndeplineşti clauzele, este reziliere de drept a contractului”. Managerul nu înţelege „de ce Ministerul Sănătăţii bagă în aceeaşi oală spitalele din subordinea consiliilor judeţene”.

Căpățână consideră că spitalele judeţene din subordinea autorităţilor locale ar trebui să-şi organizeze licitaţiille ca şi până acum, pe SEAP. „La seringi am făcut un calcul. La nivelul lui 2012, Spitalul Judeţean Constanţa a avut un necesar de un milion şi jumătate de seringi, în valoare de aproximativ 220.000 lei. Dacă înmulţim cu spitalele din aceeaşi categorie, care sunt 53, ne dă minunata sumă de 78 milioane de seringi. Nu mai vorbesc de celelalte, care probabil sunt încă pe atât. Deci asta înseamnă peste 150 milioane de seringi, in valoare totală de vreo 25 milioane lei. Deci trebuie să ai un stoc, tampon. Dacă împart aceste 150 milioane de seringi la 12 luni, trebuie să am minimum 15 milioane de seringi pe stoc. Ce înseamnă asta ca volum şi ca valoare. Ce operator îşi permite  să bage atâţia bani?”

De cealaltă parte, managerul Spitalului Floreasca, prof. dr. Radu Macovei, consideră că „este o decizie excelentă. În felul acesta, cei de la minister vor obține și prețuri de achiziție mult mai bune, având în vedere că vorbim de volume mari și vor scăpa și spitalele de toată bătaia de cap. Și nici nu ne vor mai putea acuza că trucăm licitațiile.”

Sursa articol

Fara comentarii