Prelevare de organe de la pacienţii în moarte cerebrală, la Spitalul Judeţean Constanţa

Print Email This Post 202 vizualizari
28 Februarie 2013, Categorie: Articole din presa, Cuget Liber

Mii de bolnavi cronici, copii şi adulţi, se află pe listele de aşteptare pentru un rinichi, un ficat sau chiar o inimă nouă. Organele lor nu mai funcţionează normal şi singura lor speranţă este un transplant. Însă donarea de organe în ţara noastră este încă un subiect tabu, atât în rândul pacienţilor, cât şi al medicilor.
La Constanţa, de exemplu, nu s-a făcut nicio prelevare de organe de la un pacient în moarte cerebrală. În toată ţara numeri pe degetele de la o mână spitalele unde acest sistem funcţionează şi unde bolnavilor li se mai acordă o şansă la viaţă. În curând însă, se pare că şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Con-stanţa va intra în reţeaua unităţilor sanitare române, dar şi din alte ţări ale Europei, pentru prelevarea de organe şi transplantarea lor. De la evaluarea pacientului, punerea diagnosticului de moarte cerebrală, obţinerea acordului familiei sale, comunicarea către Agenţia Naţională de Transplant a organelor disponibile şi chiar prelevarea de organe, totul se va face în cadrul spitalului constăn-ţean, astfel încât mai mulţi bolnavi să primească mai rapid organele fără de care nu ar putea supravieţui.
Pentru a putea fi inclus în această reţea, SCJU Constanţa a primit în cursul zilei de marţi, 26 februarie, vizita reprezentanţilor Agenţiei Naţionale de Transplant şi a doi evaluatori internaţionali. Unitatea sanitară este inclusă în proiectul „Black Sea Area” promovat de Consiliul Europei privind colaborări între spitalele din ţările riverane Mării Negre pentru donarea şi transplantul de organe.
„În cursul zilei de marţi am primit vizita a doi reprezentanţi ai Agenţiei Naţionale de Transplant pentru a evalua posibilităţile din spitalul nostru de a deveni centru de prelevare de organe de la pacienţii aflaţi în moarte cerebrală. Este un alt început, pentru că noi dorim să dăm şi noi donatori pentru spitalele care fac transplanturi”, a explicat dr. Cătălin Grasa, directorul medical al SCJU Constanţa.

Niciun donator la Constanţa
Specialiştii naţionali şi internaţio-nali au vizitat secţiile implicate în acest proces de a stabili potenţialii donatori. Numai trei spitale din ţară au fost supuse acestei evaluări. Este vorba despre unitatea constănţeană, Spitalul Judeţean din Oradea şi Spitalul Clinic de Urgenţă „Prof. dr. Bagdasar – Arseni” din Bucureşti. Spitalul orădean se află pe primul loc la donatori în România, urmat de alte unităţi din Timişoara şi Târgu Mureş. Numai anul trecut în Oradea au avut loc 42 de prelevări de organe de la pacienţi în moarte cerebrală.
„Până acum, Spitalul Judeţean Constanţa nu a dat donatori. Au fost efectuate mai multe transplanturi, dar de la donatori vii, nu de la donatori în moarte cerebrală. Poate din motive umane, de teama aceasta de a prezenta familiei că pacientul este în moarte cerebrală, nu ştim clar de ce nu s-a făcut. Dar vrem să intrăm pe acest sistem. Considerăm că avem potenţial, suntem de acord şi este normal să putem să oferim astfel de donatori”, a precizat directorul medical.
Potrivit acestuia, pacienţii cu politraumatisme, cu traumatisme cerebrale grave, accidente vasculare care nu mai prezintă activitate cerebrală vor fi evaluaţi de specialişti, se va pune diagnosticul de moarte cerebrală şi abia apoi un psiholog va discuta cu familia sa.
„Va fi o echipă întreagă, coordonată de un medic specialist, care va cuprinde medici anestezişti şi de terapie intensivă, neurologi, neuro-chirurgi şi medici de la Unitatea de Primiri Urgenţe. Totul se va desfăşura în secţia de Terapie Intensivă, se va face o evaluare conform criteriilor bine stabilite, se va pune diagnosticul de moarte cerebrală şi vom avea o persoană care va fi pregătită pentru a sta de vorbă cu familia pacientului”, a continuat dr. Cătălin Grasa.
Sursa articol

Fara comentarii