14 noiembrie, Ziua Mondială a Diabetului

Prima pagină » 14 noiembrie, Ziua Mondială a Diabetului

Ce este diabetul, în ce măsură ne afectează și cum poate fi prevenit?

logo-diabet

 

Ziua mondială de luptă împotriva diabetului zaharat a fost marcată pentru prima oară la 14 noiembrie 1991, din inițiativa Organizației Mondiale a Sănătății și a Federației Internaționale de Diabet (FID). Tema pentru anul acesta este ”Femeile și diabetul — dreptul nostru la un viitor sănătos”. Se dorește astfel, ca toate femeile cu risc de a face diabet sau care suferă deja de această boală să poată beneficia, în mod accesibil și echitabil, de informația și medicația necesare prevenirii sau tratării. 

 

Situația este una îngrijorătoare la nivel mondial, căci peste 199 de milioane de femei trăiesc cu această boală, estimându-se că până în anul 2040, cifra va ajunge la 313 milioane. Peste 2 milioane de femei își pierd viața, anual, din cauza acestei suferințe. Mai mult, una din șapte nașteri este afectată de diabet gestațional. 

 

Este prima oară când se alege această temă. Este foarte importantă pentru că, cel puțin în România, a fost dată deoparte. Diabetul gestațional înseamnă diabetul debutat în cursul sarcinii. Este obligatoriu de făcut testul de toleranță la glucoză în săptămânile 24-  28. Atunci există riscul cel mai mare de creștere a glicemiei, susține Prof. Univ. Dr. Doina Catrinoiu, medic şef  Clinica Medicină Internă I.

În momentul de față, în evidențele Spitalului Clinic Județean de Urgență “Sf. Apostol Andrei” Constanța sunt aproximativ 36000 pacienți.

 

Numărul este în creștere. Numai anul acesta au intrat în evidența Ambulatoriului de Specialitate al SCJU  aproximativ 997 pacienti,  a declarat Prof. Univ. Dr. Doina Catrinoiu.

 

Din păcate, boala afectează din ce în ce mai mulți copiii. 102 minori sunt în evidențele Spitalului Clinic Județean de Urgență “Sf. Apostol Andrei” Constanța , 25 dintre ei fiind diagnosticați anul acesta, 3 cu diabet zaharat tip 2.

 

Potrivit Federației Române de Diabet,  Diabetul zaharat tip 2 este o problemă de sănătate publică, care, în cele mai multe ţări, s-a dezvoltat rapid, împreuna cu schimbările socio-culturale, îmbătranirea populaţiei, urbanizarea în continuă creştere, schimbari în alimentaţie, lipsa exercitiului fizic, sau alte comportamente nesănătoase. Însă există dovezi concludente că diabetul zaharat tip 2 poate fi prevenit prin modificări în comportamentul alimentar, creşterea activităţii fizice şi scăderea uşoara în greutate.

 

Educația este esențială. Publicul trebuie avertizat asupra necesităţii recunoaşterii precoce a diabetului zaharat, asupra prevenirii bolii şi a serioaselor consecinţe ale acesteia. În sensul acesta, medicii fac tot ce le stă în putință: colegii mei tineri se află în școli, în licee acolo unde fac educație, a precizat Prof. Univ. Dr. Doina Catrinoiu.

 

Diabetul zaharat este una dintre cele mai răspândite boli cronice netransmisibile și cea mai frecventă boală endocrină. Se caracterizează prin tulburări ale întregului metabolism și prin complicații care afectează ochii, rinichii, nervii și vasele de sânge. In esență, diabetul zaharat este o boală în care organismul nu produce destulă insulină sau nu o folosește eficient.

 

Nu trebuie să ne lipsească 4-5 porții legume și fructe, nu trebuie să ne lipsească efortul fizic. În schimb, trebuie să ne lipsească dulciurile din alimentație și trebuie să facem educație zilnic, copiilor noștri  și, de ce nu, adulților care ne educă copiii.

 

Sari la conținut