RINICHI SĂNĂTOȘI PENTRU TOATĂ LUMEA

Print Email This Post 130 vizualizari
14 Martie 2019, Categorie: Comunicate de presa
Asculta articolul

Ziua Mondială a Rinichiului a fost marcată astăzi la Spitalului Clinic Județean de Urgență “Sfântul Apostol Andrei” Constanța. Medicii din cadrul SCJU au explicat ce înseamnă boala renală, cât de gravă este, cum poate fi tratată dar și prevenită. Anul trecut, în cadrul Secției Clinice de Nefrologie din spitalul constănțean, au fost tratați peste 2000 de pacienți iar în programul de dializă au fost înregistrați 107 pacienți.

 

Ziua Rinichiului

 

Boala de rinichi reprezintă a 11-a cauză de mortalitate globală, în creștere rapid progresivă în ultimii ani. 850 de milioane de oameni din toată lumea suferă de boli de rinichi. 2,3 milioane decese premature/an sunt înregistrate în rândul pacienților cu boli de rinichi care nu au acces la dializă sau transplant renal. Creșterea alarmantă a prevalenței bolilor renale la nivel global necesită schimbări radicale privind prevenția și tratamentul acestora.

 

Majoritatea bolilor de rinichi nu au expresie clinică, nu au simptome la debut iar medicii spun că este foarte greu să fie depistate în stadii precoce. Boala cronică de rinichi afectează 10% din populație, hipertensiunea și diabetul numărându-se printre cele mai frecvente cauze.

 

Afectarea renală constă în anomalii structurale sau funcționale ale rinichiului reflectate prin: anomalii ale examenelor de urină(proteinurie, albuminurie, hematurie, lucociturie), anomalii ale analizelor de sânge (retenție azotată, acidoză metabolică), anomalii ale investigațiilor imagistice, leziuni morfopatologice la biopsia renală.

 

Dieta sănătoasă pentru rinichi presupune:

  • ingestia unei cantități suficiente de apă (10-12 pahare/zi, apa diluează urina, prevenind depunerea de săruri și formarea litiazei renale. Acest lucru nu este valabil pentru pacienții cu edeme, în contextul bolilor grave de ficat sau inimă)
  • o dietă săracă în sare (3-4 g/zi)
  • reducerea aportului de băuturi alcoolice
  • o dietă echilibrată (mese regulate cu aport  corespunzător de glucide, proteine și grăsimi polinesaturate)

 

Crina Kibedi

Biroul de comunicare și relații publice

Fara comentarii

Skip to content