SĂPTĂMÂNA EUROPEANĂ A VACCINĂRII 2018

Print Email This Post 266 vizualizari
25 Aprilie 2018, Categorie: Comunicate de presa, Sfatul medicului, Stiri

„SĂ NE PROTEJĂM ÎMPREUNĂ, VACCINURILE SUNT BENEFICE”

 

In condițiile în care în România, rata de vaccinare a scăzut alrmant în ultimii ani, Săptămâna Europeană a vaccinării reprezintă un eveniment prin intermediul căruia autoritățile din sănătate doresc să transmită un mesaj de susținere fermă a vaccinării. Potrivit Ministerului Sănătății, la nivel național, se înregistrează o scădere dramatică a acoperirii vaccinale la vaccinurile incluse în cadrul Calendarului Național de Vaccinare, care se situează sub limita de  95 % recomandată de către Organizația Mondială a Sănătății.

Specialiștii atrag astfel atenția asupra IMUNITĂȚII COLECTIVE. Cu cât mai multe persoane dintr-o colectivitate sunt vaccinate, cu atât riscul  pentru cele rămase nevaccinate este mult mai mic. Pentru că bolile contagioase se transmit de la o persoană la alta, atunci când un număr mare de persoane sunt vaccinate, cele rămase neimunizate au șansa se se îmbolnăvească mai greu .  Dar cu cât numărul de vaccinați este mai mic, cu atât infecțiile sunt mai multe,  a explicat medicul Loti Popescu din cadrul DSP Constanța.

 Potrivit datelor, la nivelul anului 2016, pentru copiii în vârstă de 18 luni, acoperirea vaccinală la nivel național și pe tipuri de vaccinuri a înregistrat valori de 95,4% pentru BCG, 87,8% pentru HepB, 68,1% pentru DTP, HiB și VPI, și respectiv 76,8% pentru ROR.

Medicii din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța  le explică mereu proaspetelor mămici despre importanța vaccinării. Rezultatele sunt vizibile, dar, în timp. Dacă în 2016, au fost 97 cazuri in care a fost refuzată vaccinarea, în 2017  am ajuns la 9 și, suntem foarte fericiți că în anul 2018, până la această dată am avut un singur refuz de vaccinare. Rugăm mamele să se informeze corect!a declarat medicul specialist neonatolog Georgia Caeridin.

Vaccinarea împotriva bolilor transmisibile prevenibile prin vaccinare este esențială pentru protejarea sănătății populației, atrage atenția Organizația Mondială a Sănătății(OMS). Vaccinurile ajută organismul să-și producă proprii anticorpi, asigurând cea mai eficientă metodă de apărare împotriva unor boli infecțioase grave, care pot cauza complicații severe și pot conduce la deces. In momentul de față, România se confruntă o creștere alarmantă a cazurilor de rujeolă.  Potrivit Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, numarul total de cazuri raportate pana la data de 20.04.2018 este 12368, din care 49 de decese. In saptamana 16.04. – 20.04.2018 au fost raportate inca 181 de cazuri nou confirmate în 20 judete, unul singur la Constanța.  

Vaccinarea și termenul de vaccin au fost introduse de Edward Jenner, medic englez  care, în 1796, a realizat prima imunziare împotriva variolei.Astăzi, conform estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) vaccinarea salvează anual peste trei milioane de vieți din întreaga lume.

Fara comentarii