Spitalele nu vor mai avea voie să achiziţioneze tratamente şi materiale sanitare pe cont propriu

Print Email This Post 66 vizualizari
20 Februarie 2013, Categorie: Articole din presa, REPORTER NTV

Din a doua jumătate a anului spitalele din întreaga ţară nu vor mai avea voie să achiziţioneze tratamente şi materiale sanitare pe cont propriu. Ministerul Sănătăţii va cumpăra totul de la Bucureşti, motivând că astfel se va face economie.

Acest lucru va aduce întârzieri în aprovizionare, susţine managerul Spitalului de Urgenţă Constanţa. Şi producătorii de medicamente cred că licitaţia în sistem centralizat va aduce efecte dezastruoase pe termen lung, nu aşteptatele economii.

Pentru a reduce costurile în Sănătate şi a elimina cazurile în care managerii cumpărau consumabile la suprapreţ, Ministerul Sănătăţii vrea ca începând din a doua jumătate a anului să introducă procedurile de achiziţie la nivel centralizat.

De cealaltă parte, conducerea Spitalului de Urgenţă Constanţa susţine că acest mod de achiziţionare a medicamentelor şi materilelor sanitare va îngreuna activitatea medicală.

Şi producătorii de medicamente se tem de achiziţiile centralizate. Ei spun că furnizorii care nu vor câştiga licitaţiile vor intra în faliment iar, câştigătorii, rămaşi singuri pe piaţă, vor mări preţurile automat.

Şi problemele spitalelor nu se opresc aici. Din această lună vor fi nevoite să plătească din bugetul propriu cheltuielile de întreţinere a Unităţilor de Primiri Urgenţe.

Până acum, aceste costuri erau suportate de Ministerul Sănătăţii.

La Constanţa, Spitalul Judeţean trebuie să aloce lunar către UPU 120 de mii de lei, repectiv 20 la sută din bugetul pentru medicamente.

Pentru a reduce cheltuielile, conducerea unităţii sanitare se vede nevoită să desfiinţeze unul dintre cele două posturi de pază din Urgenţă, astfel că medicii devin mai vulnerabili în faţa pacienţilor agresivi.

Sursa articol

Fara comentarii