Spitalul de ortopedie din Eforie Sud va deveni secţie exterioară a Spitalului Judeţean Constanţa

Print Email This Post 239 vizualizari
7 Februarie 2013, Categorie: Articole din presa, REPORTER NTV

Unul dintre cele mai cunoscute spitale de ortopedie din ţară, cel din Eforie Sud, va fi salvat de la faliment. Soluţia pentru ca acesta să poată funcţiona în continuare este să devină secţie a Spitalui Judeţean de Urgenţă. Consiliul Judeţean Constanţa a votat astăzi un proiect de hotărâre în acest sens.

Spitalul de Ortopedie din Eforie Sud se confruntă cu datorii de miliarde şi astfel orice investiţie acolo este blocată, deşi aparatura medicală are zeci de ani vechime.

Spitalul de Ortopedie, Traumatologie şi Recuperare Medicală din Eforie Sud a fost construit în urmă cu mai bine de un secol.

Înconjurată de multă verdeaţă şi la doar doi paşi de mare, unitatea sanitară are toate condiţiile naturale pentru a ajuta la recuperarea pacienţilor. Anual, mii de oameni din întreaga ţară sunt puşi pe picoare de specialiştii de aici. Dar din cauza datoriilor acumulate şi a subfinanţării, spitalul este la un pas de faliment.

În toiul iernii, pacienţii internaţi la Spitalul de Ortopedie Traumatologie şi Recuperare Medicală primesc cu porţia căldură, patru ore dimineaţa şi alte patru seara. Suportă orice doar pentru că ştiu că medicii de aici sunt dintre cei mai buni din ţară.

Pe lângă frigul pe care trebuie să-l îndure, în saloane varul de pe pereţi stă să cadă peste pacienţi, apa caldă lipseşte, iar paturile vechi sunt incomode pentru bolnavii abia operaţi care nu se pot deplasa.  Nici aparatura medicală nu este performantă. Sunt ani de zile de când nu s-au mai făcut investiţii.

Singura soluţie pentru ca spitalul să nu se închidă, dar şi pentru ca acesta să poată intra într-un proces de modernizare este să se transforme în secţie exterioară  a Spitalului de Urgenţă Constanţa. În şedinţa Consiliului Judeţean, care a avut loc astăzi, consilierii au votat un proiect de hortărâre în acest sens. Urmează acum ca şi  Ministerul Sănătăţii să-şi dea acordul.

Zeci de cadre medicale de la Eforie au participat la şedinţa CJC. Angajaţii sunt speriaţi că şi-ar putea pierede locul de muncă odată cu această reorganizare. Preşedintele Nicuşor Constantinescu i-a asigurat însă că nimeni nu va pleca acasă, în schimb vor veni mai mulţi bani la spitalul în care lucrează.

În plus, preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu, a anunţat că un proiect cu finanţare europeană destinat ambulatoriului Spitalului de Ortopedie, este pe punctul de a fi implementat. Mai  sunt doar câţiva paşi până când banii, 850 de mii de euro, vor ajunge la Eforie.

Sursa articol

Fara comentarii