Spitalul de Urgenţă, centru pentru donatori de organe

Print Email This Post 100 vizualizari
28 Februarie 2013, Categorie: Articole din presa, Telegraf Constanta

Diagnosticul de moarte cerebrală stabilit cuiva drag este o veste ce vine ca un trăsnet asupra oricărei familii, prietenilor. Este greu să accepţi trecerea în nefiinţă a persoanei dragi, aşa că de aici apare şi respingerea posibilităţii de a spune „da” propunerii de prelevare de organe. Dacă în alte ţări, transplanturile de organe de la persoane aflate în moarte cerebrală nu constituie niciun fel de problemă, existând un sistem extrem de bine pus la punct, astfel fiind salvate un număr important de vieţi, România este o ţară codaşă la acest capitol. Pacienţii în moarte cerebrală, după ce sunt declaraţi decedaţi, sunt duşi la groapă. Între timp, un număr important de bolnavi aşteaptă, ani şi ani, un organ salvator. Viaţa lor depinde de un organ sănătos care să-l înlocuiască pe cel bolnav. De câţiva ani se încearcă, şi în ţara noastră, să fie amenajate centre unde să poată fi prelevate organe. Directorul medical al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa, dr. Cătălin Grasa, a anunţat, ieri, vizita la SCJU a unor reprezentanţi ai Agenţiei Naţionale de Transplant (ANT), alături de doi specialişti ai proiectului care a fost lansat în 2011 de către Consiliul Europei – „Black Sea Area”, în care a fost cuprinsă şi România. „Se încearcă stabilirea unor posibilităţi noi de colaborare vizavi de ceea ce înseamnă donatori şi transplant pentru ţările riverane Mării Negre. A venit momentul să facem o evaluare, şi nu numai. Este un alt început pentru SCJU, să putem da şi noi donatori în ţară. Discuţia de ieri (marţi – n.r.) cu cei doi specialişti, unul din Institutul de Donări şi Transplant din Barcelona şi unul de la Spitalul Judeţean din Coimbra – Portugalia, a fost o trecere în revistă a ceea ce putem să facem aici, la SCJU”, a declarat dr. Grasa. Astfel, au fost vizitate secţiile implicate cu potenţiali donatori. Directorul medical a spus că a implementat sistemul ce se aplică şi în alte spitale din România, că au fost identificaţi medici anestezişti care se vor ocupa şi vor evalua, în funcţie de situaţie, pacienţi potenţiali donatori. „Suntem de acord şi este normal. Încercăm să plecăm la un drum nou. Pentru un an vom fi monitorizaţi. Considerăm că avem un potenţial, numai că trebuie să trecem de teama de a intra în această zonă şi de a prezenta familiei, corect şi concret, situaţia. O să ne folosim şi de experienţa centrelor din ţară care au deja donatori de organe”, a spus dr. Grasa.

PÂNĂ ACUM, LA SCJU S-AU FĂCUT TRANSPLANTURI DE RINICHI DOAR DE LA DONATORI VII. NU ORICE SPITAL POATE SĂ DEVINĂ CENTRU DE PRELEVARE DE ORGANE. ÎN GENERAL, DOAR SPITALELE DE URGENŢĂ CARE AU PACIENŢI POLITRAUMATIZAŢI, PACIENŢI CU ACCIDENTE VASCULARE CEREBRALE, PENTRU CARE SE STABILEŞTE DIAGNOSTICUL DE MOARTE CEREBRALĂ.

Donarea de organe se realizează pe baza unui sistem naţional bine pus la punct. Mai exact, explică dr. Grasa, imediat ce este anunţat un donator, echipe din centrele interesate pentru prelevare se deplasează la spitalul respectiv (ce este centru de donare), între timp fiind anunţate şi cele care vor executa transplantul, luându-se în calcul lista de aşteptare, compatibilitatea, evident cu anunţarea ANT. Echipa de specialişti care a venit la Constanţa a vizitat, luni, Spitalul din Oradea, care este pe primul loc în România la capitolul donatori, iar ieri a ajuns la Spitalul „Prof. Bagdasar Arseni” din Bucureşti.

Sursa articol

Fara comentarii