Spitalul de Urgenţă Constanţa se pregăteşte să devină un centru de prelevare de organe

Print Email This Post 61 vizualizari
28 Februarie 2013, Categorie: Articole din presa, REPORTER NTV

O viaţă pierdută nu înseamnă sfârşitul, ea poate aduce salvarea altor persoane aflate în suferinţă. O spun medicii Spitalului de Urgenţă Constanţa, care se pregătesc să transforme unitatea sanitară de la malul mării într-unul dintre cele mai importante centre din ţară de prelevare de organe.

Acesta este momentul în care specialiştii se întrunesc de urgenţă pentru a pune diagnosticul de “moarte cerebrală”. Numai în baza acestuia, cel care nu mai are nicio şansă de a supravieţui poate deveni un donator de organe, cu alte cuvinte – un salvator de vieţi.

Până acum, Spitalul de Urgenţă Constanţa nu a avut niciun pacient declarat în moarte cerebrală. La mijloc a stat teama, fie a medicilor, fie a familiei. Dar, în principiu, toată lumea este de acord cu donarea.

Unitatea sanitară de la malul mării îşi propune să devină un centru important pentru prelevare de organe şi a fost cooptată într-un program european. În acest scop, doi specialişti au ajuns ieri la Constanţa.

În prezent, se formează echipa care va putea interveni de fiecare dată când apare un donator. Un psiholog va discuta cu familia acestuia, iar specialiştii vor face tot ce le stă în putinţă pentru a-i salva pe cei aflaţi pe lista de aşteptare a centrelor de transplant din ţară.

La Constanţa, încă nu se pune problema realizării de transplanturi. Au existat câteva făcute anii trecuţi, dar numai cu donatori vii.

Activitatea de transplant din România a înregistrat ieri o premieră absolută. Au fost cinci donatori de organe din Timişoara, Cluj şi Oradea, în doar 36 de ore. România are 2.500 de oameni care trăiesc datorită transplantului, iar alte câteva mii sunt pe lista de aşteptare. Numărul transplanturilor efectuate în România este de aproape patru ori mai mic decât media europeană.

Sursa articol

Fara comentarii