Spitalul Judeţean ar putea bloca conturile Casei de Asigurări de Sănătate

Print Email This Post 63 vizualizari
17 Februarie 2013, Categorie: Articole din presa, Cuget Liber

După doi ani de procese şi confruntări în instanţă, războiul dintre Spitalul Judeţean Constanţa şi Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate s-ar putea încheia printr-o decizie judecătorească de blocare a fondurilor Casei. Pe de altă parte, situaţia ar putea crea un grav dezechilibru social pentru toţi furnizorii de servicii medicale care riscă să nu îşi mai primească banii, dar şi pentru pacienţi, care vor suporta în continuare neregulile unui sistem „bolnav“.

În urma unui proces de doi ani, Spitalul Judeţean ar putea obţine în instanţă blocarea fondurilor Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate. Cele două instituţii se judecă pentru plata unor datorii care, conform reprezentanţilor Spitalului, nu au fost achitate nici până astăzi. În urmă cu şase luni, instanţa de judecată a dat dreptate spitalului, acordând o perioadă de graţie Casei de Asigurări pentru a-şi plăti datoriile. Această hotărâre judecătorească ar putea fi aplicată având în vedere că vineri a expirat perioada de şase luni de graţie. Reprezentanţii Spitalului sunt hotărâţi să continue aplicarea executării. „Pentru că cele şase luni de graţie în care am aşteptat să se rezolve problemele şi să primim banii de la Casă au trecut, am solicitat marţi executarea judecătorească pentru blocarea fondurilor Casei. Aşteptăm ca ANAF să semneze ordinul prin care Trezoreria să fie înştiinţată că fondurile Casei sunt blocate. În acest fel, instituţia nu va putea face plăţi decât cu acordul nostru”, a explicat Dan Căpăţână, managerul Spitalului Judeţean. Cât priveşte datoriile pe care Casa le mai are de achitat către Spital, managerul susţine că este vorba despre 1,9 milioane de lei, sumă restantă pentru plăţile din luna decembrie.

Casa de Asigurări a făcut recurs

În urma deciziei judecătoreşti de a li se bloca fondurile, reprezen-tanţii Casei de Asigurări au făcut o contestaţie în acest sens, dar şi recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care are termen pe data de 28 februarie. „Am reuşit să oprim executarea judecătorească încă din luna august a anului trecut, iar acum am depus atât o contestaţie la executare cât şi un recurs care se va susţine pe data de 28 februarie. Până acum, în trezorerie nu a fost operată deschiderea de sume bugetare, astfel că nu avem până în acest moment bani să facem plăţile către furnizorii de servicii medicale. Vorbim de suma de 20 de milioane de lei pentru serviciile medicale prevăzute pentru perioada mai-decembrie 2003. Aşteptăm decizia instanţei şi vom vedea care sunt soluţiile”, a declarat Marinel Ciobanu, directorul economic al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Con-stanţa.

„Banii ar susţine bugetul Spitalului pe un an“

Până la încheierea socotelilor dintre cele două instituţii, bolnavii vor suporta în continuare costurile medicamentelor şi a materialelor sanitare din Spital. Cel mai grav este că situaţia creată va genera noi datorii către furnizorii de servicii medicale. Managerul Spitalului, Dan Căpăţână, susţine însă, că dacă vor fi primiţi aceşti bani, Spitalul nu va mai avea probleme în ceea ce priveşte achiziţionarea medicamentelor pentru cel puţin un an. „Banii ar susţine bugetul Spitalului pe un an. Suma ne-ar scoate din sărăcia în care suntem de atâta timp. Astfel, nu vom mai cere bani pacienţilor pentru medicamente atunci când ajung la spital”.

Finanţarea de la Casă, cu două tăişuri

La nivelul finanţării de la Casa Judeţeană există un sistem de plată destul de controversat. Acesta cuprinde două componente prin care banii de pe hârtie nu corespund cu cei primiţi.

„Există o componentă bugetară şi o componentă de angajament bugetar. Adică mie Casa îmi dă voie să fac datorii, dar nu mă anunţă niciodată când mi le poate achita. Ce este în hârtii nu se potriveşte cu ce este în realitate. Sunt bani virtuali. Adică dintr-o sumă înscrisă în hârtii mi se dă doar o parte, însă pe cealaltă nu ştiu când o primesc”, mai susţine managerul spitalului. Practic, sistemul nu decontează serviciile medicale pe care asiguraţii le plătesc, iar aceştia nu beneficiază de un drept legal.

Sursa articol

Fara comentarii