Spitalul Judeţean de Urgenţă Constanţa a făcut demersuri pentru blocarea conturilor CJAS

Print Email This Post 71 vizualizari
17 Februarie 2013, Categorie: Articole din presa, REPORTER NTV

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa a făcut demersurile necesare pentru a bloca conturile Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate privind o datorie de aproximativ 27 de milioane de euro pe care unitatea sanitară constănţeană susţine că o are de primit din perioada 2006 – 2008.

Managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, medicul Dănuţ Căpăţână, a declarat, miercuri, că a solicitat unui executor judecătoresc să iniţieze demersurile necesare pentru blocarea conturilor Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, după ce a câştigat acest drept în instanţă, şi aşteaptă acum ca ANAF să semneze ordinul prin care înştiinţează Trezoreria despre acest fapt.

“Aşteptăm reacţia lor pentru că în ultimele şase luni de zile nu ne-a căutat nimeni. I-am invitat la conciliere, dar nu au venit, şi vorbim de suma de 119 milioane de lei, aproximativ 27 de milioane de euro. Este vorba despre datorii acumulate în perioada 2006 – 2008”, a declarat Dănuţ Căpăţână.

Managerul Spitalului Judeţean Constanţa a mai spus că s-a mai încercat blocarea conturilor CJAS, dar, conform legii, există un termen de graţie de şase luni pentru instituţiile bugetare.

“Acest termn de graţie legiuitorul l-a gândit bine, adică – este o instituţie bugetară, are timp şase luni să facă demersuri la ordonatorul principal de credite ca să poată să-şi modifice bugetul şi să ia bani în plus ca să-şi acopere datoria. Sau, renegociază cu cel căruia are să-i dea bani termene de plată. Dar nu s-a întâmplat nimic, aştept de şase luni de zile un semn din partea CJAS”, a mai spus Dănuţ Căpăţână.

Potrivit lui Dănuţ Căpăţână, prin blocarea conturilor nu se intenţionează destabilizarea situaţiei CJAS, ci doreşte găsirea unei soluţii pentru a primi banii care se cuvin spitalului.

“Sunt bani care provin din servicii medicale. Pe care Casa ar fi trebuit să-i plătească spitalului pentru serviciile pe care le-a făcut pentru asiguraţi. Aş fi putut să blochez conturile şi să virăm toţi banii în contul spitalului. Nu facem lucrul ăsta. Deocamdată blocăm contul şi nicio plată nu se va face de acolo decât cu acordul nostru. (…) Banii îi vom lăsa în contul Casei şi îi aşteptăm să vină să discute cu noi. Eu am toată bunăvoinţa şi nu vom folosi aceşti bani, deocamdată. Gândiţi-vă că sunt spitale, furnizori de servicii medicale, medici de familie care nu o să-şi primească banii. Nu vreau să facem lucrul ăsta. Vreau să negociem cu Casa, pentru că altfel punem în executare sentinţa şi o să iasă o explozie socială. Vrem să ne înţelegem amiabil”, a mai afirmat Căpăţână.

El a precizat că din aceşti bani spitalul va putea funcţiona un an fără probleme.

“Noi nu avem datorii şi banii vor fi folosiţi numai pentru spital. Mi-ar permite să trec de sărăcia asta în care ne zbatem, să cumpăr medicamente şi materiale sanitare, tot ce trebuie ca să putem să funcţionăm aşa cum ar fi normal. Cu aceşti bani cel puţin un an de zile nu vor mai fi probleme”, a mai declarat managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa.

Pe de altă parte, directorul economic al CJAS Constanţa, Marinel Ciobanu, spune că a contestat atât executarea silită, cât şi decizia instanţei prin care s-a dat câştig de cauză spitalului la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, dar nu se va opune blocării conturilor.

 “Să le blocheze! Dacă asta este legea, o respectăm”, a spus Marinel Ciobanu.

Sursa articol

Fara comentarii