Ziua Mondiala fara Tutun

Print Email This Post 84 vizualizari
31 Mai 2018, Categorie: Comunicate de presa

TUTUNUL UCIDE. SPUNEȚI STOP FUMATULUI!

 

Astăzi sărbătorim Ziua Mondială fără Tutun. În acest an, scopul campaniei este de a evidenția impactul pe care îl are tutunul asupra sănătății cardiovasculare. Consumul de tutun este un factor de risc important pentru dezvoltarea bolilor de inimă coronariene, a infarctului și a bolilor vasculare periferice.

 

Fumatul este prima cauză evitabilă de mortalitate. In România, în 2016,  100  de persoane mureau zilnic din pricina bolilor cauzate de fumat. Potrivit OMS, la nivel global, o persoană moare la fiecare şase secunde  din cauza ţigaretelor. Fumatul activ şi pasiv ucid în total peste 7 milioane de oameni în fiecare an. Tutunul ucide în mare măsură prin bolile cardiovasculare. Tocmai de aceea, în 2018, Ziua Mondială Fără Tutun, are ca temă ”Tutunul și bolile cardiovasculare” . Statisticile indică faptul că fumătorii sunt de 3 ori mai mult predispuși la deces prin moarte cardiacă subită.

 

ziua-mondiala-fara-tutun-1

 

Consumul de tutun și bolile cardiovasculare

          Fumatul reprezintă un important factor de risc pentru morbiditate și mortalitate prin boala ischemică cardiacă, accident vascular cerebral și boli vasculare periferice. În mare măsură, tutunul ucide prin bolile cardiovasculare. Jumătate dintre fumători vor muri din pricina unei boli cauzate de tutun.Epidemia globală a tutunului este responsabilă pentru moartea a 7 milioane de persoane anual, din care 900.000 sunt fumători pasivi.  Tutunul mai afectează vederea, creierul , duce la cancere nazale, ale gâtului, cancer la plămâni, colon sau pancreas. Rezistența scăzută sau alergiile pot fi cauzate tot de consumul activ sau pasiv de tutun.

 

ziua-mondiala-fara-tutun-2

 

Măsurile propuse de Organizația Mondială a Sănătății sunt aliniate convenției cadru privind controlul tutunului și includ:

  • Monitorizarea consumului de tutun și a politicilor de prevenire;
  • Protejarea populației de expunerea la fum, prin interzicerea totală a fumatului în spații publice închise, mijloace de transport în comun și la locurile de muncă;
  • Oferirea de ajutor pentru renunțarea la fumat;
  • Avertismentele privind riscurile fumatului pe pachetele de țigări, prin editarea cu design standard, incluzând elemente grafice cu privire la riscurile asupra sănătății și implementarea de campanii eficiente mass-media cu privire la riscurile fumatului activ și pasiv;
  • Aplicarea de interdicții asupra oricăror forme de promovare a produselor din tutun;
  • Creșterea taxelor asupra produselor din tutun pentru a le face mai greu accesibil

 

Biroul de comunicare și relații publice

Fara comentarii