Violența sexuală este una dintre cele mai grave încălcări ale drepturilor omului și în mod paradoxal, una dintre infracțiunile cel mai puțin raportate și condamnate în România.
Înființarea Centrului de intervenție pentru victimele violenței sexuale în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență ”Sfântul Andrei” reprezintă o schimbare a modului de intervenție în sprijinului victimelor agresiunilor sexuale, în sensul unei abordări integrate a cazurilor, prin asigurarea de servicii adecvate nevoilor imediate ale victimelor, respectiv: examinări medicale, asistență post-traumatică, orientare și consiliere, asigurate în același loc și la un moment cât mai apropiat de situația de criză, prin intermediul unei echipe multidisciplinare formate din medic/asistent medical, medic legist, psiholog, asistent social, polițist.
Noul mod de intervenție integrată este un semnal pe care autoritățile îl dau victimelor violenței și abuzurilor sexuale pentru a le încuraja să apeleze la ajutorul personalului specializat și să depună plângere pentru ca fapta să fie pedepsită.
Intervenția integrată vizează implicarea profesioniștilor cu rol determinant în abordarea cazurilor de violență sexuală: medici, psihologi, asistenți sociali din spitale și/sau din cadrul serviciilor sociale, medici specialiști din cadrul ambulatoriului de specialitate și al Unității de Primiri Urgențe, medici legiști și polițiști.
Centrul de intervenție pentru victimele violenței sexuale este dedicat tuturor victimelor, fără discriminare, serviciile oferite fiind gratuite.


Accesarea serviciilor se face printr-un circuit care începe în Unitatea de Primiri Urgențe sau ambulatoriu de specialitate, unde se inițiază protocolul medical specific pentru victimele care au nevoie de asistență. Personalul din Unitatea de Primiri Urgențe este primul care intervine pentru acordarea de îngrijiri medicale victimei și ulterior aceasta este condusă către cabinetul în care funcționează Centrul de intervenție.
Centrul de intervenție pentru victimele violenței sexuale reprezintă un spațiu dedicat intervenției multidisciplinare, amenajat în acest scop, victima fiind astfel protejată de noi situații de stres și revictimizare generate de parcurgerea unor proceduri birocratice care presupun deplasări la poliție și la serviciile de medicină legală pentru a se face dovada agresiunii.
În cadrul Centrului de intervenție pentru victimele violenței sexuale victima poate beneficia atât de restabilirea sentimentului de siguranță, de protecție, cât și de consiliere primară, în vederea identificării nevoilor imediate și demarării etapei următoare a intervenției, în funcție de caz.
Prin intervenția integrată asigurată în cadrul Centrului de intervenție pentru victimele violenței sexuale, victimele sunt susținute și încurajate să parcurgă toți pașii necesari pentru ca agresorul să fie tras la răspundere. Coordonatorul centrului inițiază procedura de intervenție multidisciplinară solicitând sprijinul celorlalți profesioniști implicați, conform cu dorința victimei de a beneficia de asistență socială sau de a face plângere la poliție.
În acest mod, polițistul poate fi chemat la spital pentru a înregistra plângerea victimei și poate emite și un ordin de protecție provizoriu iar prin intervenția asistentului social, victima poate beneficia gratuit de serviciile suport puse la dispoziție prin Direcția Generală de Asistență Socială, respectiv de consiliere psihologică de specialitate, pe o durată de timp specifică nevoilor victimei, consiliere juridică, găzduire într-o locuință protejată sau includerea în programe suport.


În cadrul Centrului de intervenție pentru victimele violenței sexuale este inițiată consilierea primară cu privire la parcursul de intervenție necesar.
Victima poate beneficia gratuit de servicii medicale și de prelevarea de probe biologicecu ajutorul kit-ului specific aflat în dotarea cabinetului.
Pentru informații suplimentare legate de modul de intervenție în situații de violență domestică și implicit de violență sexuală, persoanele interesate pot apela telefonic linia națională gratuită 0800 500 333, cu program permanent, callcenter administrat de către Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați (ANES).
Centrul de intervenție pentru victimele violenței sexuale face parte dintr-o rețea națională de 10 astfel de unități deschise în cadrul a 10 Spitale de Urgență din București și din țară:
- Spitalul Universitar de Urgență București
- Spitalul Județean de Urgență Bacău
- Spitalul Județean de Urgență Craiova
- Spitalul Județean de Urgență Constanța
- Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț
- Spitalul Județean de Urgență Satu Mare
- Spitalul Județean de Urgență Slobozia
- Spitalul Județean de Urgență Sibiu
- Spitalul Județean de Urgență Târgu Mureș
- Spitalul Județean de Urgență Timișoara

Pentru intervenția de urgență a Poliției și pentru a beneficia de asistență medicală de urgență, la fața locului, în urma unei agresiuni sexuale,
victimele sunt sfătuite să apeleze numărul unic de urgență 112.
În situațiile de violență sexuală, victimele sunt îndrumate să solicite echipelor de intervenție deplasarea către un spital în cadrul căruia funcționează un Centru de intervenție pentru victimele violenței sexuale pentru a putea beneficia de serviciile integrate acordate în cadrul acestora. În aceste cazuri, intervenția primară se face în cadrul Unităților de Primiri Urgențe, unde personalul medical acordă asistența necesară victimei și se asigură că starea pacientei este stabilă și ulterior victima este preluată de către coordonatorul centrului de intervenție.
Cele 10 Centre de intervenție pentru victimele violenței sexuale sunt înființate la nivel național în baza proiectului predefinit ”Sprijin pentru implementarea Convenției de la Istanbul în România”, implementat de către Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați (ANES) și finanțat prin intermediul Mecanismului Financiar Norvegian 2014-2021, programul ”Justiție”. Acest proiect este o acțiune strategică de susținere a autorităților administrației publice din România pentru adoptarea unei acțiuni coordonate în abordarea provocărilor reprezentate de punerea în aplicare a Convenției de la Istanbul, ratificată de România prin Legea nr.30/2016.