In cadrul proiectului, la sediul Solicitantului – Spitalul Judetean Constanta, se va asigura infiintarea si operationalizarea unui Centru Regional de Preventie, Depistare precoce, Diagnostic si Tratament precoce al Cancerului Colorectal.
In cadrul acestuia vor fi asigurare resurse umane specializate, competente in a raspunde tuturor solicitarilor pacientilor si a asigura suport medical si psihologic acestora (experti
medicali si asistenti medicali).
Centrul de preventie va fi operat de catre un operator de preventie care va centraliza toate solicitarile si va asigura raspunsul cu celeritate la acestea.
Testarea gratuită pentru depistarea Cancerului Colorectal
Dacă ai între 50 și 74 de ani, și vrei să te testezi GRATUIT de cancer colorectal, trebuie să urmezi cel mult zece pași simpli:
Pasul 1: Întreabă medicul de familie despre proiectul de screening pentru cancerul colorectal! Află lista medicilor de familie implicați în proiect la telefon 0749.302.259. și identifică-l pe cel mai aproape de casa ta.
Pasul 2: Fă o programare și află ce trebuie să faci pentru a beneficia de serviciile medicale gratuite.
Pasul 3: Vei fi invitat la medic, unde vei semna acordul de consimțământ și vei răspunde la câteva întrebări.
Pasul 4: La prima consultație, medicul decide dacă trebuie să faci analiza materiilor fecale (testul FIT) sau dacă ai indicație pentru colonoscopie.
Pasul 5: Testul FIT îl vei primi GRATUIT de la medicul de familie! Recoltarea se face acasă, conform îndrumărilor primite, apoi acesta se returnează medicului de familie. Simplu și rapid!
Pasul 6: Când testul FIT este gata vei fi programat la a doua consultație la medicul de familie pentru a primi rezultatul.
Pasul 7: Dacă rezultatul testului FIT este NEGATIV, vei fi informat și vei primi rezultatul în scris, printr-o scrisoare de informare. Nu mai trebuie să îți faci griji, ești sănătos!
Pasu 8: În cazul în care rezultatul FIT este POZITIV, vei fi informat despre semnificația testului și existența riscului crescut de cancer colorectal. Medicul va face recomandarea pentru efectuarea colonoscopiei furnizând toate informațiile necesare despre tehnică și pregătirea dinaintea procedurii.
Pasul 9: COLONOSCOPIA se realizează GRATUIT, sub îndrumarea specialiștilor Centrului de Prevenție a Cancerului Colorectal Constanța.
Pasul 10: În urma efectuării colonoscopiei, medicul specialist va stabili diagnosticul final și tratamentul, în funcție de rezultat.
Testul Fit
Testul imunochimic fecal (FIT) este un test de screening pentru cancerul de colon. Acesta testează sângele ascuns în scaun, care poate fi un semn precoce al cancerului. FIT detectează însă numai sângele uman din intestinele inferioare, nu diagnostichează cancerul. Atât testul FIT, cât și alte screening-uri pot surprinde cancerul de colon devreme, când este mai ușor de tratat.
Medicul dumneavoastră poate recomanda screening-ul cancerului de colon pentru care se pot alege diferite teste de screening.
Dacă sunteți reticenți să luați o decizie, FIT vă poate ajuta în detectarea timpurie a problemelor si vă poate salva viața. Testele de screening sunt utilizate numai dacă nu aveți simptome intestinale. Dacă aveți semne și simptome – cum ar fi dureri abdominale, modificări ale tranzitului intestinal, sângerări, constipație sau diaree – atunci veți avea nevoie de alte teste pentru a rezolva aceste probleme.
Colectarea probelor de scaun pentru testul imunochimic fecal se poate face acasă, nu este nevoie să faceți alte pregătiri înaintea testului și nu este nevoie de sedare.
Ce trebuie sa stii pentru a efectua corect testul FIT?
- Înainte de toate verificaţi şi citiţi instrucţiunile care sunt în pachetul testului FIT.
- Este necesară doar o cantitate foarte mică de materii fecale (“treaba mare”).
- Aveţi grijă ca materiile fecale să nu se amestece cu apă sau urină
- După recoltare, puneţi testul la rece (în frigider) până îl veţi duce medicului de familie.
Colonoscopia -pregatire si sfaturi
Dieta recomandata:
Cu 3 zile anterioare colonoscopiei:
Interzis consumul de: legume și fructe cu coajă și semințe si alte alimente bogate în fibre (salată verde, varză, sfeclă roşie, spanac, fructe confiate, produse pe bază de făină integrală sau care conțin semințe)
Se accepta consumul de: paste făinoase, supe, pâine albă, lactate/brânzeturi, ouă, carne albă (pește, pui) în cantităţi mici.
Cu o zi inainte de colonoscopie:
SE INTERZICE ALIMENTAȚIA, începând cu ora 13:00.
ATENTIE!!! Din momentul începerii pregătirii şi până după efectuarea colonoscopiei NU trebuie consumat niciun fel de aliment solid. Cu două ore înainte de examinare NU trebuie luate nici un fel de lichide (inclusiv pentru pregătirea colonului).
Pentru Informații suplimentare adresați-vă Centrului de Prevenție a Cancerului Colorectal Constanța
Email: centrupreventie@spitalulconstanta.ro
Telefon: 0749.302.259