In contextul in care cancerul reprezinta o problema majora de sanatate, articolul 168 al Tratatului de Functionare a Uniunii Europene ii confera acesteia competenta de a sprijini, coordona sau completa actiunile statelor membre pentru protectia si imbunatatirea sanatatii umane. Comisia Europeana, statele membre ale UE si societatea civila conlucreaza de zeci de ani pentru a combate cancerul, in strânsa colaborare cu Organizatia Mondiala a Sanatatii, cu Centrul Comun de Cercetare si cu Agentia Internationala pentru Cercetare in Domeniul Cancerului.
Anul 2010 reprezinta un moment de importanta majora in dezvoltarea unui cadru metodologic unitar de desfasurare a screeningului in cancerul colorectal, in acest an fiind elaborat Ghidul Uniunii Europene pentru asigurarea calitatii in programele de screening in cancerul colorectal (prima editie).
In anul 2017 a fost dat publicitatii al doilea raport privind implementarea recomandarilor Consiliului UE in ceea ce priveste screeningul pentru cele trei neoplazii cu impact major. Din acest raport se poate observa ca Romania, alaturi de Slovacia si Bulgaria sunt singurele tari care inca nu au implementat un program de screening in cancerul colorectal.
Cancerul colorectal (CCR) este o afectiune cu incidenta, prevalenta si mortalitate semnificativa la nivel mondial, desi exista o mare variabilitate geografica in ceea ce priveste acesti indicatori.
Pentru analiza acestor indicatori, au fost utilizate datele din raportul GLOBOCAN prezentat in Elvetia in septembrie 2018 (principala referinta in epidemiologia mondiala a cancerului), datele respective considerandu-se ca sunt cele mai relevante in ceea ce priveste cancerele in general si cancerul colorectal in particular.
In acord cu acest raport, la nivel mondial neoplaziile au crescut la un volum de 18.1 milioane cazuri/an, generând 9.6 milioane de decese anual. Daca se pastreaza dinamica actuala, 1 barbat din 5 si o femeie din 6 vor dezvolta un cancer si 1 barbat din 8, respectiv 1 femeie din 11 vor muri din cauza acestei boli.
In statistica GLOBOCAN pentru cancerul colorectal, acesta ocupa locuri fruntase atât in ceea ce priveste incidenta (locul 3 – 1.8 milioane de cazuri noi, reprezentând 10,2% din totalul neoplaziilor noi), cât si in ceea ce priveste mortalitatea (locul 2 – 881.000 decese anual, reprezentând 9,2% din totalul deceselor prin cancer).
Avand in vedere gravitatea situatiei prezentate, se considera ca in viitor datele pot fi chiar mai sumbre in absenta unor masuri eficiente de profilaxie si screening. Tinand cont de datele actuale, in GLOBOCAN 2018 este prezentata o prognoza a evolutiei cancerului colorectal la nivel global in perioada 2018-2040.
Potrivit acestei prognoze, numarul de cazuri noi aproape s-ar dubla in urmatorii 20 ani, de la 1.096.601 cazuri la 1.919.534 cazuri pentru localizarea colonica, respectiv de la 704.376 cazuri la 1.173.707 cazuri pentru localizarea rectala. In plus acest lucru ar duce si la o dublare a numarului de decese prin CCR de la 861.663 decese la 1.564.018 decese.
In consecinta, putem considera cancerul colorectal ca reprezintand o problema majora de sanatate publica la nivel mondial, la nivelul Uniunii Europene a carei stat membru suntem si implicit la nivelul Romaniei, fiind a doua cauza de incidenta si mortalitate prin cancer.
In acest context legislativ si metodologic, implementarea proiectului propus spre finantare contribuie la alinierea obiectivelor prioritare ale politicilor publice sanitare din tara noastrasi la continuarea activitatilor de implementare a unui program cu aplicabilitate nationala prin adaptarea politicii sanitare a Uniunii Europene in domeniu la realitatile si conditiile specifice tarii noastre, tinand cont de exemplele de buna practica din statele membre, de recomandarile specialistilor din programul de Asistenta tehnica al Serviciul de sprijin al reformei structurale (SRSS) si de dificultatile raportate de statele membre in implementarea programelor lor nationale.