- Spitalul Clinic Judetean De Urgenta Constanta - https://www.spitalulconstanta.ro -

Sfaturi pentru o vacanta reusita si sanatoasa

Avem nevoie de soare, dar,  să nu uităm de PROTECȚIA  SOLARĂ

 

Cu toții avem nevoie de expunere la soare. Atunci când pielea este expusă la soare, corpul nostru sintetizeaza vitamina D, care ajută organismul să absoarbă calciul pentru oase. Insă prea multă expunere neprotejată la razele ultraviolete (UV) ale soarelui poate provoca leziuni ale pielii, leziuni ale ochilor, suprimarea sistemului imunitar și cancer de piele. Chiar și persoanele care au mai puțin de  20 de ani  pot dezvolta cancer de piele. Intensitatea razelor solare depinde de anotimp, precum și de altitudinea și latitudinea locației respective. Razele UV sunt mai puternice în timpul verii. Însă și în timpul lunilor de iarnă, asigurați-vă ca aplicați regulile de protecție solară; razele UV reflectă atât zăpada cât și apa, crescând riscul de arsură la soare.

 

Vara este anotimpul preferat pentru concedii. Totuși, nu trebuie să uităm de pericolele la care ne expunem. Lumina soarelui, pe atât de benefică pentru fixarea calciului în oase, pe atât de nocivă poate fi pentru pielea sensibilă a copiilor. Arsurile solare în copilărie cresc riscul de melanom, unul dintre cele mai de temut cancere cutanate.

 

Cum apar ARSURILE SOLARE?

 

Lumina solara (UV) se divide in trei tipuri de raze ultraviolete

 

Cine necesită protecție solară? Cum îi protejăm  pe cei mici?

 

Îmbrăcați sau acoperiți copiii!

 

Verificati medicatia copilului

Unele medicamente pot face ca pielea sa fie sensibilă la razele UV. Intrebați medicul sau farmacistul daca prescripția unui medicament (în special antibioticele) poate crește sensibilitatea la razele UV. Dacă da, trebuie sa luați măsuri de protecție. Cea  mai bună protecție este cu ajutorul hainelor sau evitarea deplasărilor în soare, în timpul orelor de varf.

 

Cum se manifestă arsurile solare ?

Atunci cand copiii prezintă arsuri solare , de obicei acuză dureri, frisoane, prurit și o senzație de căldură, simptome care se accentuează în câteva ore de la expunerea la soare. La aproximativ o săptămână, zona cu arsură solară începe să se cojească, fiind foarte important  să i se explice copilului că nu trebuie zgâriată sau îndepărtată acea coajă, deoarece zona este expusă riscului de infecție.

 

Ce facem ca să tratăm arsurile solare

 

Cum apare INSOLAȚIA?

In mod normal organismul uman posedă mecanisme de adaptare la temperaturi înalte. Metabolismul general scade, iar creșterea transpirației și vasodilatația periferică favorizează pierderea de căldură. Insolația reprezintă o formă de hipertermie, ceea ce înseamnă o creștere anormală a temperaturii corpului,  însoțită de semne fizice importante.

 

Insolația la sugari și copii este o urgență medicală; aceștia sunt mai expuși riscului de a face insolație, mai ales dacă sunt și deshidratați. Astfel, sugarii în timpul verii, dacă sunt alimentați natural, trebuie alăptați mai des, iar sugarii de peste 6 luni care sunt și diversificați pot primi apă între mese.

 

Semne si simptome propriu zise ale insolației:

 

Pentru evitarea insolației, o măsură care trebuie luată este administrarea de lichide. Se vor evita însă băuturile dulci și acidulate!

 

Folosirea întotodeauna a protecției solare, purtarea ochelarilor de soare și limitarea timpului de expunere la soare,  toate acestea sunt esențiale în prevenirea insolației și arsurilor solare.

 

 

Compartimentul Comunicare și Relații Publice