Prima pagină » Comunicate de presă » 14 NOIEMBRIE – ZIUA MONDIALĂ A DIABETULUI

14 NOIEMBRIE – ZIUA MONDIALĂ A DIABETULUI

FAMILIA ȘI DIABETUL

 

Ziua Mondială a Diabetului este sărbătorită în fiecare an pe 14 noiembrie, la iniţiativa Federaţiei Internaţionale de Diabet (IDF), cu sprijinul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii , reprezentând cea mai mare campanie mondială de informare asupra diabetului.
În fiecare an, Ziua Mondială a Diabetului se concentrează pe o temă aparte iar anul acesta cuvântul cheie este familia , fapt ce arată importanța pe care o are familia și, în general, mediul social în susținerea persoanelor cu diabet. Scopul  evenimentelor organizate cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului este să ofere o mai bună informare persoanelor care suferă de diabet dar și o mobilizare a publicului larg de susținere si sprijin pentru acestea.

 

La fel de important este să atragem atenția asupra descoperirii precoce a acestei afecțiuni, prin efectuarea unor investigații simple, ceea ce poate reduce considerabil riscul de complicații cronice. Acest mesaj vine din analize care au demonstrat că la un pacient aflat în evidență cu diabet zaharat tip 2, există cel puțin un alt pacient care nu este depistat. Se desprind astfel cateva mesaje cheie atat pentru pacienti cat si pentru publicul larg:

 

  • Accesul la îngrijire și educaţie trebuie sa fie egal pentru toti pacienții
  • Publicul trebuie să fie informat asupra depistării precoce a diabetului zaharat, asupra măsurilor ce trebuie luate pentru prevenirea bolii şi care sunt complicațiile și consecințele lor.
  • Educația în diabet este o componentă esențială a terapiei, iar pacientul și familia sunt parte integrantă a acestui program
  • Modificarea stilului de viaţa şi politicile de responsabilizare socială prin toate mijloacele pot ajuta la promovarea stilului de viaţa sănătos şi la prevenirea complicațiilor și chiar la prevenirea apariţiei diabetului zaharat de tip 2.
  • Investiţiile privind educaţia în diabet şi în programele de prevenire ale diabetului sunt o necesitate si daca nu vom realiza in timp util acest lucru vom pune in pericol generatiile urmatoare
  • Diabetul zaharat tip 2 este o problemă de sănătate publică ce implică costuri mari, materiale și morale, si de aceea este nevoie de programe ale guvernului și de implicare socială pentru promovarea unui stil de viață sănătos care să nu rămână însă numai la nivel declarativ. Foarte important este să fie promovat efortul fizic cu implicarea autorităților locale în acest sens, prin crearea mediului prielnic de desfășurare a acestuia, efortul fizic având rol crucial în prevenirea obezității și a diabetului.

 

Conform studiului PREDATORR, în Romania prevalența diabetului este de 11,6%, iar in judetul Constanta de 10,3%. In momentul de față, în evidențele Centrului de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice din cadrul SCJU sunt aproximativ 40000 de bolnavi. Potrivit “Pot sa va spun ca foarte multi dintre cetatenii judetului stiu ca au diabet si nu fac nimic sau nu sunt interesati de starea lor de sanatate. In acest moment accesul la medicul diabetolog este facil, exista terapii moderne de care pot beneficia, deci nu au nici un motiv sa nu vina la centrul de diabet. Noi facem campanii de informare si incercam sa atragem atentia asupra pericolului pe care il reprezinta diabetul”, a declarat Prof. Univ. Dr. Doina Catrinoiu – medic şef Clinica Medicină Internă I.

 

Diabetul crește riscul de boli cardiovasculare, asa cum sunt infarctul sau accidentul vascular, determina complicatii severe, amputatii ale piciorului sau pierderea vederii, afectiuni ce pot fi prevenite daca boala este descoperita la timp. Controlul anual prin investigatii de laborator uzuale poate duce la diagnostic precoce.

 

„Ii invit pe constănțeni, in aceasta zi când luptăm împotriva diabetului, să privească la cei din jur și să se gândească că unul din cei dragi aflați alături poate avea diabet și nu este conștient de acest lucru. Si ar fi foarte bine dacă ar afla la timp”, susține dr. Doina Catrinoiu.

 

“Inițial, diagnosticul este acceptat diferit de către pacient și familie. Unii pacienți se adaptează relativ repede la noul stil de viață, alții trec printr-o perioadă de negare mai lungă sau mai scurtă”, a declarat Conf. Univ. Dr Cristina Mihai – medic șef Pediatrie SCJU.   In cadrul acestei secții sunt monitorizați 101 pacienți cu diabet zaharat (3 diagnosticați cu diabet tip 2, 98 diabet tip 1) . Numai anul acesta au fost înregistrate 19 cazuri noi de diabet zaharat, la pacienți cu vârste cuprinse între 4 și 15 ani.

 

Familia, împreună cu pacientul, necesită cunoașterea modului de acțiune și diferențele dintre tipurile de insulină, beneficiile administrării tratamentului și riscurile neadministrării acestuia, modul de ajustare a dozelor șicontinuitatea administrării. „La copiii mici și școlari care nu au capacitatea de a-și controloa singuri glicemia, este necesară  implicarea unui adult. Și adolescenții au nevoie de sprijinul familiei, aceștia trebuie responsabilizați, dar nu abandonați în fața diabetului”,  recomandă medicul Cristina Mihai.

 

La nivel mondial, 366 de milioane de persoane suferă de diabet și alte 280 de milioane sunt identificate cu risc crescut de diabet. Conform estimărilor FID, până în 2030, numărul celor diagnosticați cu diabet poate crește până la 552 milioane de persoane și încă 398 milioane de persoane identificate cu risc de diabet zaharat.

 

Compartimenul Comunicare și Relații Publice

Lasă un comentariu