28 IULIE. ZIUA MONDIALĂ A HEPATITEI – GĂSIȚI MILIOANELE NEDIAGNOSTICATE!

Prima pagină » Sfatul medicului » 28 IULIE. ZIUA MONDIALĂ A HEPATITEI – GĂSIȚI MILIOANELE NEDIAGNOSTICATE!

Pe 28 iulie este marcată Ziua mondială de luptă împotriva hepatitei. Hepatita virală este una dintre cele mai mari amenințări de sănătate publică a timpului nostru. 300 de milioane persoane trăiesc, fără să știe, cu hepatita virală. Hepatitele B și C cauzează 1,3 milioane de decese pe an – mai mult decât HIV/SIDA, tuberculoza și malaria la un loc . Scopul de eliminare a Hepatitei virale nu poate fi atins fără identificarea persoanelor nediagnosticate și tratarea acestora. Tocmai de aceea, Campania lansată de Alianța Mondială pentru Hepatită anul acesta, se numește Campania de căutare pentru a găsi “milioanele lipsă”.

 

Există cinci virusuri hepatitice diferite: A,B, C, D și E :

 

Hepatita A- se transmite prin ingestie de alimente sau apă contaminate sau prin contact direct cu persoana infectată. Se poate manifesta epidemic, pe fondul deficiențelor de igienă personală și a sanitației precare. Prevenierea este posibilă prin vaccinare iar riscul de expunere poate fi redus prin igienă și salubritate și evitarea consumului de apă de la surse nesigure. Pentru Hepatita A nu există tratament, organismul fiind capabil adesea să îndepărteze infecția în câteva săptămâni. La nivel european, intre 2017 și 2018, 26 de țări au raportat 21.230 cazuri de hepatită A.

 

Hepatita B – se transmite prin contact cu sângele sau alte fluide ale corpului  unei persoane infectate, în timpul nașterii (de la mamă la copil), prin schimbul de obiecte de igienă de personală (periuțe de dinți, lame de ras, etc), schimbul de ace sau seringi (în cazul consumului de droguri).

Conform OMS, există aproximatov 2 miliarde persoane infectate cu HVB dintre care anual, 780 000 persoane mor.

Vaccinarea este eficientă în prevenirea infecției cu Hepatita virală B.

În U.E, cel mai frecvent raportate au fost cazurile cu transmitere de la maă la copil (65,3%)

 

Hepatita C-se transmite prin contact sânge la sânge. Cele mai frecvente tipuri de infectare includ practici nesigure de injectare, sterilizarea nesigură a echipamentelor medicale,. Potrivit OMS, la nivel mondial sunt aproximativ 130-150 milioane persoane infectate.  Decesele cauzate de Hepatita C au ajuns la 500.000, în interval de 12 luni.

În prezent, nu există niciun vaccin pentru Hepatita C, Prevenția constă în reducerea expunerii  la factorii care pot duce la infectare. HVC se poate vindeca prin tratament. Interpretarea datelor de hepatită C rămâne problematică, cu diferențe în sistemele de supraveghere și dificultăți în stabilirea cazurilor raportate ca acute sau cronice.

 

Hepatita D – se transmite prin contact cu sângele infectat. Virusul Hepatitei D este un virus defectiv care necesită prezența Hepatitei B, prin urmare poate fi găsit numai la persoanele infectate cu HVB. Hepatita D poate fi prevenită prin vaccinare împotriva Hepatitei B, prin evitarea schimbului de ace și alte elemente. 

 

Hepatita E- Ca și Hepatita A, Hepatita E se transmite prin consumul de alimente contaminate sau apă potabilă contaminată. Transmisă preponderant pe cale digestivă, Hepatita E are răspândire universală. Această heptatită este autoeliminată de obicei, dar poate determina forme fulminante, soldate cu deces, în special la gravide.În prezent există un vaccin pentru prevenirea Hepatitei E, dar nu este disponibil la scară largă.

 

Potrivit DSP Constanța, la nivel national, aproximativ 600 de mii de români trăiesc cu hepatită cronică C, iar aproximativ 800 de mii au hepatită cronică B. In cazul Hepatitei A, a fost înregistrată o creștere semnificativă în 2016, incidența maximă fiind la Vaslui (70,48% 000).
In cadrul Strategiei Naționale de Sănătate 2014-2020, obiectivul strategic se referă la reducerea incidenței bolilor transmisibile prioritare: Hepatite B și C și asigurarea accesului pacienților la tratamente antivirale. Infecţia cu virusurile hepatitice B şi C constituie o prioritate de sănătate publică în România pe seama profilului epidemiologic nefavorabil al infecţiei virale în populaţie (dată fiind prevalenţa mare a unor tulpini extrem de virulente, dupa cum arată studiile disponibile), a incidenţei formelor clinice de boală, dar şi a potenţialului evolutiv important către patologii hepatice cu grad înalt de severitate şi letalitate.

 

De la începutul acestui an și până în prezent, medicii din cadrul SCJU “Sf. Apostol Andrei” Constanța au tratat 98 de pacienți diagnosticați cu hepatită și boli ale ficatului cauzate de hepatită. Predominante au fost cazurile de hepatită virală cronică C (32  pacienți – 6 bărbați, 26 femei ). Următorul tip de hepatită care predomină este hepatita virală cronică de tip B (20 pacienți – 8 femei,12 bărbați). Virusul a fost depistat și în rândul mai multor copii aflați în evidențele SCJU.  Patru copii cu vârste cuprinse între 10 și 14 ani au fost diagnosticați cu hepatită reactivă nespecificată și cu hepatită virală cronică B. Din totalul celor 98 de pacienți diagnosticați cu virusuri hepatitice, 14 provin din mediul rural.

 

Crina Kibedi

Biroul Comunicare și Relații Publice SCJU “Sf. Apostol Andrei”Constanța

 

Sursa DSP Constanța 

Lasă un comentariu