Cancerul de col uterin poate fi prevenit. Trebuie să mergeți, din timp, la medic

Prima pagină » Sfatul medicului » Cancerul de col uterin poate fi prevenit. Trebuie să mergeți, din timp, la medic

Ce este cancerul de col uterin?

Cancerul de col uterin se dezvoltă în acea parte de uter care se deschide in vagin și apare mai frecvent la femeile active sexual, în vârstă de peste 30 de ani. Aproape toate cancerele de col uterin sunt cauzate de virusul Papilomma uman (HPV). Acest virus se transmite pe cale sexuală.

papanicolau

Virusul este un virus comun, astfel că majoritatea oamenilor se infectează la un moment dat pe parcursul vieţii. De cele mai multe ori infecţia nu produce simptome şi se vindecă de la sine. În anumite cazuri infecţia nu dispare şi poate produce modificări la nivelul colului uterin care în timp se transformă în cancer. Pe lângă infecţia cu HPV există şi alţi factori de risc pentru cancerul de col uterin:

  • fumatul;
  • naşterile multiple – peste trei copii născuţi;
  • anumite boli care scad imunitatea – cum ar fi HIV, tratamentul cu chimioterapie.

 

Cum poate fi prevenit ?

Cancerul de col uterin poate fi prevenit, fie prin evitarea infecției cu HPV, fie prin monitorizarea periodică (screening) pentru infecții și leziuni.

HPV-ul transmis sexual este cea mai comună infecție virală a tractului reproductiv. Aproape toți indivizii activi sexual vor fi infectați cu HPV într-un anume moment al vieții sau pot fi infectați în mod repetat după ce prima infecție se va fi remis. Majoritatea infecțiilor HPV se rezolvă spontan înainte de a produce simptome. Totuși anumite subtipuri, precum 16 sau 18 sunt mai agresive și pot conduce la leziuni precanceroase .

Screeningul prin testul Babes-Papanicolau facut 1 data/an poate detecta din timp aceste modificari celulare. Detectarea precoce a modificarilor celulare precanceroase sau a cancerului de col uterin duce, in general, la vindecarea completa.

 

Ce presupune screeningul?

Testul Papanicolau (frotiul citovaginal) face parte din examenul ginecologic de rutina. Testul Papanicolau este folosit cu scopul identificarii modificarilor celulare anormale de la nivelul cervixului (colului uterin) si pentru screeningul cancerului de col uterin.

Un test Papanicolau anormal arată că celulele din cervix sunt modificate. Un rezultat anormal la acest test nu este neobișnuit, intrucat in mod normal celulele din cervix sufera in permanenta modificari. Cca 5-10% dintre femeile care fac anual un test Babes-Papanicolau pot avea un rezultat anormal, dar numai un mic procent din aceste rezultate anormale arata modificari care ar putea evolua spre cancer de col uterin.
Multe teste Babes-Papanicolau anormale sunt cauzate de infectii virale, cum ar fi infectia cu papilomavirusul uman (HPV) sau alte tipuri de infectie, precum cele determinate de bacterii, ciuperci sau infectia cu Trichomonas vaginalis. Cea mai frecventa cauza este infectia cu HPV.
Modificarile naturale ale celulelor din colul uterin aparute la menopauza pot si ele sa dea un test Babes-Papanicolau anormal (cum este in cazul vaginitei atrofice). 
In general, modificarile celulare revin la normal in mod spontan sau dupa ce infectia s-a vindecat. Sunt si cazuri cand modificarile celulelor cervicale (din colul uterin) care dau un test Babes-Papanicolau anormal si care nu sunt tratate pot evolua spre stadii precanceroase sau canceroase.
Cand testul Babes-Papanicolau este anormal – Desi majoritatea testelor Babes- Papanicolau anormale sunt cauzate de infectii sau inflamatii care pot fi tratate, este necesara o noua evaluare ulterioara pentru a ne asigura ca modificarile celulare anormale au fost rezolvate. Optiunile de tratament variaza in functie de gradul modificarilor celulare: minora, moderata sau severa.
In cazul modificarilor celulare minore, poate fi de ajuns doar o monitorizare din partea medicului (asteptare si urmarire), de un test pentru HPV sau, in unele cazuri, de colposcopie. 
In cazul modificarilor celulare moderate sau severe, este necesara continuarea evaluarii prin colposcopie si biopsie cervicala. 
Ulterior, modalitatile de tratament care distrug sau inlatura in mod specific celulele anormale ar putea fi recomandate, in functie de rezultatele biopsiei.
 

TESTUL BABEȘ PAPANICOLAU ESTE GRATUIT

Ministerul Sănătății continuă și anul acesta pogramul care presupune efectuarea de teste Babeș-Papanicolau (test care poate depista leziuni precanceroase), în mod gratuit. Orice femeie care și-a început viața sexuală, și are între 25 și 65 de ani, se poate adresa medicului de familie, cu întrebarea dacă poate fi implicată în acest program. Din păcate nu toți medicii de familie sunt înscriși în programul national dar, cu toate acestea, pot elibera un bilet de trimitere către Ambulatoriul de specialitate al Spitalului și, astfel, pacientele pot beneficia gratuit de testare. In rețeaua Spitalului Clinic Județean de Urgență “Sf. Apostol Andrei” Constanța,  testul Papanicolau poate fi efectuat în cadrul cabinetelor de planning familial și ginecologie situate în cadrul Policlinicii 2 de către medicii Voiculescu Diana (0241 503414) și Radu Coloajoară (0732727177). Femeile se pot adresa în mod direct (nu este necesar formularul FS1 din partea medicului de familie). Este important de știut faptul că în cadrul programului național, testarea se poate efectua o dată la 5 ani. Altfel spus, o pacientă care a efectuat testarea gratuit în anul 2018,  mai poate fi testată gratuit în anul 2023.

Lasă un comentariu