Prima pagină » Comunicate de presă » Comunicat de presă 21.06.2023

Comunicat de presă 21.06.2023

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă ”Sf. Apostol Andrei” Constanţa a organizat astăzi, 21.06.2023, conferința ”Screeningul pentru cancerul colorectal, de la proiecte pilot la program național – provocări și oportunități”

             Evenimentul este organizat în parteneriat cu Institutul Clinc Fundeni și Institutul Național de Sănătate Publică și se constituie într-un demers de evaluare a progresului programului pilot de screening pentru Regiunea Sud-Est, demers care are ca obiectiv identificarea provocărilor și oportunităților pentru dezvoltarea unui program național de screening pentru cancerul colorectal sustenabil și consolidat.

              Reducerea poverii cancerului în populaţie prin depistarea în faze incipiente de boală și diminuarea pe termen mediu-lung a mortalităţii specifice prin intervenţii de screening organizat sunt obiective strategice ale politicilor de sănătate atât la nivel național, cât și la nivelul Uniunii Europene, reafirmate prin Planul European de Cancer. De asemenea, Organizația Mondială a Sănătății recunoaște importanţa cancerului colorectal ca problemă de sănătate publică mondială și recomandă screeningul pentru depistarea activă precoce printre cele 12 măsuri de prevenire a cancerului dovedite științific ca fiind eficace, prin Codul European de Luptă pentru Cancer.

             Proiectul ROCCAS II Sud Est  este implementat de   Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă ”Sf. Apostol Andrei” Constanţa, în parteneriat cu Universitatea ”Ovidius” și Asociația Română pentru Promovarea Sănătății.  Evenimentul se desfășoară în cadrul Campaniei Naționale de Informare – Educare – Comunicare privind prevenția și screeningul cancerului colorectal și își propune să atragă toți actorii din sistemul de sănătate, autorități ale administrației publice centrale și locale, precum și membrii societății civile, în crearea unui cadru funcțional al unui sistem de prevenție echitabil, cu servicii de egală siguranță și calitate, accesibile tuturor categoriilor de populație.

             Implicarea activă în acest demers reprezintă, pentru noi, asumarea unui angajament în a proteja cetățenii din România de această afecțiune, care poate fi prevenită.

            Cu această ocazie, clădirea Spitalulului Clinic Judeţean de Urgenţă ”Sf. Apostol Andrei” va fi iluminată în această seară în culoarea albastru, culoare simbol a cancerului colorectal.

Un comentariu la „Comunicat de presă 21.06.2023”

  1. Admirabil! Felicitări Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă ”Sf. Apostol Andrei” Constanţa pentru acest eveniment provocator și oportun. E important să ne implicăm în demersul de prevenire a cancerului colorectal pentru a asigura protecție cetățenilor!

    Răspunde

Lasă un comentariu

Sari la conținut