Prima pagină » Comunicate de presă » PREMIERE CHIRURGICALE LA SPITALUL JUDEȚEAN CONSTANȚA

PREMIERE CHIRURGICALE LA SPITALUL JUDEȚEAN CONSTANȚA

                Premieră la Spitalul Clinic Județean de Urgență “Sf. Apostol Andrei” Constanța. O echipă complexă de medici coordonată de Ș.L. Dr. Răzvan Popescu a efectuat mai multe intervenții chirurgicale laparoscopice, minim invazive, utilizând o tehnologie modernă, de ultimă generație pusă la dispoziție de o firmă de renume din domeniul medical.

               Mai exact, intervențiile au fost efectuate utilizându-se un sistem de imagine ultraperformantă LED 4K Rubina, ce a permis realizarea chirurgiei laparoscopice asociind imagini de fluorescență în infraroșu, prin injectarea unei substanțe speciale numită ”verde de indocianină” (ICG- indocyanin green).

               Chirurgia realizată în spectrul infraroșu oferă o imagine augmentată în timp real, capabilă să evidențieze detalii de o mare valoare intraoperatorie: vizualizarea vascularizației și microperfuziei tisulare folosită în chirurgia tubului digestiv pentru a evalua gradul de perfuzie și calitatea anastomozelor, permițând astfel reducerea riscului de fistule postoperatorii, o complicație de temut, în special în chirurgia colo-rectală. De asemenea, noua tehnologie  poate fi utilizată în chirurgia hepato-biliară prin evidențierea căilor biliare pentru colecistectomii cu grad ridicat de dificultate și a parenchimului hepatic în caz de rezecții, identificarea ganglionului santinelă în chirurgia oncologică digestivă, precum și a ureterelor și a vaselor pelvine în chirurgia onco-ginecologică.

                Astfel, două dintre cazurile rezolvate în cadrul Secției Clinice de Chirurgie  I  sunt de cancer colo-rectal la care s-au efectuat rezecții recto-sigmoidiene cu excizie totală de mezorect și anastomoză colo-rectală distală folosind tehnica fluorescenței ICG. In ambele cazuri evoluția postoperatorie a fost favorabilă iar pacienții au fost externați în mai puțin de o săptămână de la efectuarea intervenției, timpul de spitalizare fiind redus cu câteva zile.

                 Un alt caz rezolvat este al unei paciente cu istoric oncologic, diagnosticată cu o formațiune tumorală pelvină de mici dimensiuni, situată periureteral. La realizarea acestei intervenții a participat și Conf. Univ. Dr. Felix Voinea, șef secție Clinică Urologie. Astfel, prin injectarea soluției de verde de indocianină ureteroscopic, transvezical, au fost posibile vizualizarea cu ușurință și disecția în siguranță, prin tehnica laparoscopică, a ureterului și vaselor pelvine, cu excizia formațiunii. Datorită preciziei cu care a fost efectuată această intervenție, recuperarea pacientei a fost extrem de rapidă iar timpul de spitalizare a fost redus semnificativ, externarea fiind posibilă după doar 3 zile.

             Interventiile de acest gen dureaza in medie cinci ore si presupun o colaborare stransa si o comunicare permanenta intre echipele anestezico-chirurgicale, atat in timpul interventiei cat si dupa finalizarea acesteia.

               Sunt intervenții care se realizează doar în câteva centre de referință din țară impunând o dotare adecvată și echipe chirurgicale antrenate, cu experiență în chirurgia laparoscopică avansată, având beneficii reale pentru pacienți. Calitatea imaginii crește atât siguranța actului medical cât și performanța acestuia,  a declarat S.L. Dr. Răzvan Popescu, coordonatorul echipei medicale.

              La noi în spital lucrurile evoluează. In ciuda situației actuale, ne-am luat toate măsurile de precauție, respectăm regulile și facem tot ce ne stă în putință pentru a rezolva nu doar urgențele, ci și cazurile mai deosebite. Felicitari echipei medicale! , a declarat managerul SCJU Constanța, Ș.L. Dr. Cătălin Nicolae Grasa.

  

 

 

Crina Kibedi

Compartiment Relații Publice și Comunicare

Lasă un comentariu

Sari la conținut