TESTUL BABEȘ-PAPANICOLAU ESTE GRATUIT ȘI ANUL ACESTA LA POLICLINICA Nr. 2

Prima pagină » Sfatul medicului » TESTUL BABEȘ-PAPANICOLAU ESTE GRATUIT ȘI ANUL ACESTA LA POLICLINICA Nr. 2

CANCERUL DE COL UTERIN POATE FI PREVENIT

TESTUL BABEȘ-PAPANICOLAU ESTE GRATUIT ȘI ANUL ACESTA  LA POLICLINICA Nr. 2

 

Testul Babeș-Papanicolau, care depistează cancerul de col uterin în fază incipientă, poate fi efectuat și anul acesta, GRATUIT, la Constanța, în cadrul Policlinicii nr.2 (Str. Ștefan cel Mare nr.133), prin  Programul de Screening derulat de Ministerul Sănătății la nivel național.

CINE POATE BENEFICIA DE ACEASTĂ INVESTIGAȚIE?

-femeile cu vârsta cuprinsă între 25 și 65 de ani

ESTE NEVOIE DE BILET DE TRIMITERE DE LA MEDICUL DE FAMILIE?

-NU

Singura condiție este să nu fi făcut acest test prin Programul Național de Screening în ultimii 5 ani.

 

 RECOMANDĂRI

-pacienta să nu fi fost diagnosticată anterior cu  cancer de col uterin

-să nu aibă histerectomie totală

-fără contact sexual cu 48 ore înainte

-fără duș vaginal în ultimele 24 ore

-să nu fie la menstră (un rezultat optim se obține la mijlocul ciclului menstrual, între ziua 10 si 20)

 

Numere de telefon pentru programări :

0241.503.414 – Dr. Gâgă Elena

0241.671.433 – Dr. Chișu Corina Elena

0732.727177- Dr. Colojoară Radu

 

CE ESTE CANCERUL DE COL UTERIN?

Cancerul de col uterin se dezvoltă în acea parte de uter care se deschide in vagin și apare mai frecvent la femeile active sexual, în vârstă de peste 30 de ani. Aproape toate cancerele de col uterin sunt cauzate de virusul Papilomma uman (HPV). Acest virus se transmite pe cale sexuală.Virusul este un virus comun, astfel că majoritatea oamenilor se infectează la un moment dat pe parcursul vieţii. De cele mai multe ori infecţia nu produce simptome şi se vindecă de la sine. În anumite cazuri infecţia nu dispare şi poate produce modificări la nivelul colului uterin care în timp se transformă în cancer. Pe lângă infecţia cu HPV există şi alţi factori de risc pentru cancerul de col uterin:

  • fumatul;
  • naşterile multiple – peste trei copii născuţi;
  • anumite boli care scad imunitatea – cum ar fi HIV, tratamentul cu chimioterapie.

 

CUM POATE FI PREVENIT ?

Cancerul de col uterin poate fi prevenit, fie prin evitarea infecției cu HPV, fie prin monitorizarea periodică (screening) pentru infecții și leziuni.

HPV-ul transmis sexual este cea mai comună infecție virală a tractului reproductiv. Aproape toți indivizii activi sexual vor fi infectați cu HPV într-un anume moment al vieții sau pot fi infectați în mod repetat după ce prima infecție se va fi remis. Majoritatea infecțiilor HPV se rezolvă spontan înainte de a produce simptome. Totuși anumite subtipuri, precum 16 sau 18 sunt mai agresive și pot conduce la leziuni precanceroase .

Screeningul prin testul Babes-Papanicolau făcut o dată/an poate detecta din timp aceste modificari celulare. Detectarea precoce a modificarilor celulare precanceroase sau a cancerului de col uterin duce, în general, la vindecarea completă.

 

CE PRESUPUNE SCREENINGUL?

Testul Papanicolau (frotiul citovaginal) face parte din examenul ginecologic de rutină. Testul Papanicolau este folosit cu scopul identificării modificărilor celulare anormale de la nivelul cervixului (colului uterin) și pentru screeningul cancerului de col uterin.

Un test Papanicolau anormal arată că celulele din cervix sunt modificate. Un rezultat anormal la acest test nu este neobișnuit, întrucat în mod normal celulele din cervix suferă în permanență modificări. Cca 5-10% dintre femeile care fac anual un test Babeș-Papanicolau pot avea un rezultat anormal, dar numai un mic procent din aceste rezultate anormale arată modificări care ar putea evolua spre cancer de col uterin.
Multe teste Babeș-Papanicolau anormale sunt cauzate de infecții virale, cum ar fi infectia cu papilomavirusul uman (HPV) sau alte tipuri de infecție, precum cele determinate de bacterii, ciuperci sau infecția cu Trichomonas vaginalis. Cea mai frecventă cauză este infecția cu HPV.
Modificările naturale ale celulelor din colul uterin apărute la menopauză pot și ele să dea un test Babeș-Papanicolau anormal (cum este în cazul vaginitei atrofice). 
In general, modificarile celulare revin la normal în mod spontan sau după ce infecția s-a vindecat. Sunt și cazuri când modificările celulelor cervicale (din colul uterin) care dau un test Babes-Papanicolau anormal și care nu sunt tratate, pot evolua spre stadii precanceroase sau canceroase.
Când rezultatul testului Babes-Papanicolau indică modificări, este necesară o nouă evaluare pentru a ne asigura că modificarile celulare anormale au fost rezolvate. Opțiunile de tratament variază în funcție de gradul modificărilor celulare.

Lasă un comentariu