Prima pagină » Comunicate de presă » ZIUA MONDIALĂ A SIGURANŢEI PACIENTULUI

ZIUA MONDIALĂ A SIGURANŢEI PACIENTULUI

FOLOSIREA SIGURĂ A MEDICAMENTELOR

In data de 17 septembrie marcăm Ziua Mondială a Siguranței Pacientului iar anul acesta, tema stabilită de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) este FOLOSIREA SIGURĂ A MEDICAMENTELOR.

          Potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății, administrarea incorectă a medicamentelor este cauza a mai mult de jumatate din problemele prevenibile asociate asistenței medicale.

În regiunea europeană, potrivit OMS, 50-70% din problemele cauzate de erori în administrarea medicamentelor pot fi prevenite prin abordări sistematice complexe a siguranței pacienților. Volumul mare de muncă și lipsa cadrelor medicale, în regiunea europeană, contribuie la peste 20% din erorile de medicație.

În fiecare an, începând cu anul 2019, în 17 septembrie este sărbătorită Ziua Mondială a Siguranței Pacientului, declarată de Organizația Mondială a Sănătății pentru a evidenția importanța siguranței pacienților, pentru a crește conștientizarea și implicarea publicului, sporirea înțelegerii  globale și stimularea solidarității.

Principalele recomandări din ghidul ANCMS:

  • Luaţi-vă medicamentele aşa cum vă sunt recomandate de către personalul medical
  • Păstrați o listă actualizată cu toate medicamentele pe care le luați și împărtășiți-o cu personalul medical care vă tratează;
  • Când vi se prescrie un medicament, verificați cu personalul medical dacă aveți toate informațiile de care aveți nevoie pentru a-l lua în siguranță;
  • Fiți conștienți de potențialele efecte secundare ale medicamentelor dumneavoastră;
  • Păstrați medicamentele așa cum v-a fost indicat și verificați periodic data de expirare;
  • Exprimați orice îngrijorare legată de medicamentele dumneavoastră cu personalul medical.

#ZIUASIGURANTEIPACIENTULUI

#SIGURANTAPACIENTULUI

#MEDICATIONSAFETY

#WORLDPATIENTSAFETYDAY

Lasă un comentariu

Sari la conținut