Ce este și cum se produce durerea

Prima pagină » Terapia durerii » Ce este și cum se produce durerea

Ce este durerea ?

 

Durerea este o senzație senzitivă și emoțională neplăcută, asociată cu o afectare a unui țesut existentă sau potențială. Această definiție implică atât factori senzitivi (de ex. detecția) cât și emoționali (ex. suferința).

Durerea relevantă clinic este clasificată ca nociceptivă cand țesutul este inflamat sau distrus sau neuropatică când fibrele sau celulele nervoase sunt afectate. In timpul inflamației, receptorii periferici sunt sensibili la stimuli mecanici, termici sau ambele prin intermediul mediatorilor inflamației.

Durerea care provine de la bolile reumatismale începe adesea ca o durere acută, inflamatorie rezultată din leziuni tisulare, fiind implicate o varietate de substanțe chimice inflamatorii și neurotransmițători ca stimul nociv. Frecvent durerea este proporțională cu gravitatea leziunii tisulare astfel încât când leziunea se vindecă, durerea dispare.

In general, durerea semnalează o leziune a unui țesut prezentă sau iminentă permițând prevenirea sau agravarea leziunii cu un rol protector.

 

Cum se produce durerea ?

 

Stimulii mecanici, termici, chimici sunt transferați prin receptorii localizați în mușchi, fascie și adventicia vaselor sanguine, articulații, dura mater și viscere. Singurul stimul extern cauzator de leziune care nu este recunoscut decât foarte târziu prin durere este radiația.

Transmiterea informațiilor receptoare ale durerii poate fi modulată (creșterea sau scăderea pragului, sensibilizare) în măduvă. Același stimul declanșator evocă în creier răspunsuri diferite după cum subiectul este în stare de alarmă, în stare de veghe, somnolent, în somn profund sau sub influența drogurilor/medicamentelor.

Durerea inițiază un răspuns complex din partea organismului care inițial ajută menținerea reglarii sale în prezența unei agresiuni sau afecțiuni acute. Dacă aceste leziuni sunt excesive, durerea poate deveni cauzatoare de boală. Răspunsul fiziologic al țesuturilor la injurie și durere acută este similar indiferent dacă are drept sursă actul chirurgical, trauma, arsura sau afectarea unor organe. Intensitatea depinde de extensia leziunii dar și de experiența fiecăruia.

Lasă un comentariu