Pro vaccinare Spitalul Constanta
Covid vs gripa
Informații pacienți COVID-19
SCJU Constanța, bd. Tomis 145
0736 603 824

linie telefonică disponibilă în intervalul orar 10.00-13.00

Secția exterioară AGIGEA
02414846470241484644

Spitalul Judeţean va avea un serviciu social permanent

Print Email This Post 649 vizualizari
28 Ianuarie 2013, Categorie: Stiri

Începând din luna februarie, în cadrul Spitalului Judeţean Constanţa se va înfiinţa un serviciu social permanent pentru a rezolva cazurile sociale de abandon al copiilor, pentru cei fără adăpost, dar şi pentru cei care vin la spital cu infarct miocardic, pentru a se reduce mortalitatea datorată acestei afecţiuni.

Serviciul social va reprezenta un spaţiu destinat atât anchetelor sociale pentru cazurile de abandon al copiilor în maternitatea instituţiei, cât şi persoanelor fără adăpost, care după ce primesc tratament în spital, ajung direct în stradă. Pentru acest serviciu sunt deja pregătite aparatura medicală, spaţiul şi cu personal care să in-tervină în timp util în aceste situaţii.

„Problema se pune că printr-un astfel de serviciu se poate interveni la timp mai ales în cazul unui abandon. Am observat că în general, mamele îşi părăsesc copiii la ore la care personalul medical nu poate supraveghea secţia. Dacă avem oameni care să o aducă pe mamă înapoi, care să discute cu ea şi să rămână lângă copil, deja lucrurile pot avea o rezolvare”, a declarat managerul Spi-talului Judeţean, Dan Căpăţână. Cât priveşte persoanele fără adăpost, managerul susţine că numai în prezent, în cadrul spitalului sunt opt oameni care primesc îngrijiri medicale, dar şi adăpost. „Sunt şase în spital aici, la Constanţa şi două la Spitalul de la Agigea. Au primit îngrijiri, însă pen-tru că nu au un adăpost, au rămas la noi, nu puteam să îi dăm afară”.

 

Programul vizează şi infarctul miocardic

În acelaşi serviciu intră şi programul de infarct miocardic care vizează toţi constănţenii care ajung la UPU cu o astfel de problemă şi pentru care, ulterior, se face o anchetă pentru a se stabili în ce condiţii a făcut afecţiunea. Scopul este scăderea mortalităţii prin infarct miocardic. „Suntem nemulţumiţi că deşi încă de anul trecut Ministerul a făcut trei adrese către spital pentru a ne introduce în programul naţional pentru infarct miocardic, Casa Judeţeană de Asigurări nu decon-tează acest serviciu”, a mai declarat Dan Căpăţână. Acesta susţine că importanţa unei astfel de monitorizări medicale s-a făcut vizibilă prin cele o sută patruzeci de cazuri salvate, de aceea, banii decontaţi de stat ar îmbunătăţi situaţia din spital în această privinţă. „Statul decontează aproximativ nouă sute de euro pentru fiecare pacient, în unele cazuri chiar o mie două sute. De aceea banii aceştia ar reprezenta un ajutor extrem de important pentru oameni.”

Criteriile pentru a intra în program sunt strict medicale

Constănţenii care se află în această situaţie delicată, pot beneficia de decontare în urma unei anchete sociale care să stabilească ce a determinat afecţiunea şi care sunt paşii care trebuie respectaţi pentru ca boala să nu îi pună în pericol viaţa. Mai mult, managerul susţine că persoanele care vor fi angajate în cadrul aces-tui serviciu, vor avea obligaţia să consilieze toate persoanele implicate, de la pacient, la aparţinători.

„Este foarte important ca persoanele aflate într-una dintre aceste situaţii să primească consiliere şi ajutor la timp”.

Sursa articol: http://www.cugetliber.ro/stiri-sanatate-spitalul-judetean-va-avea-un-serviciu-social-permanent-161434

 

1 comentariu

 • Zahariade pe 30 Ianuarie 2013 at 12:23 pm

  Mi se pare o initiativa bine venita si cred ca era necesara.As fi vrut insa ca sa fie integrate masuri si pt persoanele cu handicap.Atunci cand ai o boala cronica primesti reteta gratuita pt aceasta.
  Daca ti se intampla sa te imbolnavesti de altceva sau se doreste schimbarea tratamentului in acea luna nu mai poti beneficia de retete.
  Ce ne pot spune cei din directie despre taxa de internare?
  Personal am fost internata pt o colecistectomie si am fost nevoita sa-mi cump-ar de la perfuzor, branule, pansamente, medicamente pana la solutia de anestezie.
  Sunt persona cu handicap, iar mama a trebuit sa plateasca spitalizarea.
  De aceea trag un semnal de alarma si as dori ca acest centru sa acorde indrumari si ajutor pt persoanele cu handicap

Skip to content