PREVENIȚI SEPTICEMIA – este în mâinile voastre

Prima pagină » Sfatul medicului » PREVENIȚI SEPTICEMIA – este în mâinile voastre

OMS a lansat campania “ Preveniți septicemia în spital – este în mâinile voastre”. Aceasta reprezintă o abordare de acțiune prin țintirea de grupuri de profesioniști dar și de grupuri de pacienți. La orice nivel în sistemul de sănătate, măsurile de prevenire și control al infecțiilor (PCI), inclusiv acțiunea de igienă a mâinilor, trebuie să fie un marker al asistenței medicale de calitate – cu persoane, atât cele din linia-întâi cât și lideri, care decid fiecare să aibă o responsabilitate individuală pentru a asigura îmbunătățiri în siguranța pacientului.

Pe plan global, se estimează că septicemia afectează în fiecare an mai mult de 30 milioane de pacienți. Chiar dacă apare de cele mai multe ori înainte de internarea pacientului, septicemia poate rezulta și în urma spitalizării, ca parte a infecțiilor asociate asistenței medicale (IAAM), și poate complica aceste IAAM.

In România, rezultatele înregistrate pentru anii 1995-2015 indică un nivel extrem de scăzut al incidenței IAAM, din cauza atât a subraportării cât și a subdiagnosticării acestui tip de infecție în spitalele din România. Incidența calculată pentru anul 2015 a fost de 0,33%. Pentru anul 2015 infecțiile digestive au reprezentat 33,1% din totalul IAAM raportate; numărul lor a crescut cu 34,8% față de anul 2014; în raport cu anul anterior, s-au înregistrat creșteri ale numărului raportat de IAAM pe total (15,9%), cât și pentru următoarele categorii: septicemii (27,5%), infecții ale plăgilor operatorii (11,8%) și infecții urinare (9,6%).4 Numărul IAAM raportate în anul 2016 a fost de 16175 cazuri, dintre care cele mai multe digestive (5695), respiratorii (3063), urinare (2419) și de plagă chirurgicală (2276). Numărul de septicemii dobândite în spitale a fost de 1209 cazuri, cele mai multe raportate de municipiul București (368 cazuri) și județele Timiș (282), Cluj (180) și Iași (118 cazuri).

Septicemia (Sepsis) apare ca răspuns al organismului atunci când infecția afectează țesuturile și organele. Dacă nu este recunoscută din timp și gestionată prompt, poate duce la șoc septic, insuficiențe multiple de organ și deces. Este o complicație gravă a infecției în toate țările și în mod particular în țările slab și mediu dezvoltate reprezintă o cauză majoră de morbiditate și mortalitate maternă și neonatală.

Deși este dificil de stabilit  povara globală prin septicemie, câteva publicații științifice au raportat că septicemia afectează în fiecare an mai mult de 30 milioane de oameni, cu potențial letal pentru 6 milioane. Povara prin septicemie este mai mare în țările slab și mediu dezvoltate.Septicemia este frecvent subdiagnosticată în stadiul precoce, potențial reversibil. În comunitate, se prezintă deseori ca o agravare clinică a infecțiilor frecvente și prevenibile. Septicemia poate rezulta de multe ori din infecții asociate asistenței medicale, ca unul din cele mai frecvente evenimente adverse din perioada spitalizării. Cum aceste infecții sunt de multe ori rezistente la antibiotice, pot conduce rapid la deteriorarea stărilor clinice.

 

  1. CINE TREBUIE SĂ ACȚIONEZE:
  • Personalul medical trebuie să-și curețe mâinile în momentele potrivite, pe baza eforturilor de până acum de îmbunătățire a igienei mâinilor;
  • Directorii și personalul de conducere trebuie să susțină promovarea igienei mâinilor si programele de PCI, pentru protejarea pacienților de septicemie;
  • Coordonatorii programelor PCI să promoveze igiena mâinilor și componentele esențiale ale PCI;
  • Decidenții politici să demonstreze susținerea și angajamentul de nivel național față de PCI.

Măsurile simple şi ieftine de prevenire şi control al infecţiilor, de exemplu igiena corespunzătoare a mâinilor, pot reduce prevalenţa IAAM cu mai mult de 50%. De asemenea, schimburile de experienţă între spitale pot reprezenta o modalitate de educaţie bidirecţională în domeniul siguranţei pacienţilor şi al calităţii îngrijirilor medicale şi pot conduce la dezvoltarea unor soluţii viabile pentru evoluţia mondială a sistemelor de sănătate. 

 

 

 

Programe de Prevenire și Control al Infecțiilor 

În fiecare unitate medicală este implementat un program de prevenire și control al infecţiilor (PCI), variabil în funcţie de necesităţi, cu următoarele componente generale:

  1. Supravegherea patologiei infecţioase nosocomiale;
  2. Depistarea şi managementul izbucnirilor epidemice;
  3. Monitorizarea şi controlul antibioterapiei;
  4. Dezvoltarea şi implementarea unor programe de reducere a riscului pentru infecţiile nosocomiale;
  5. Monitorizarea mediului de spital în privinţa igienei şi a eventualelor riscuri infecţioase implicate de deşeurile medicale sau construcţia clădirii (cu asigurarea circuitelor funcţionale şi a cerinţelor legale proprii fiecărui departament);
  6. Sterilizarea şi decontaminarea instrumentarului/materialelor sanitare;
  7. Educaţia pacienţilor şi a personalului medical;
  8. Programe de sănătate ocupaţională, adresate personalului, ce vizează profilaxia postexpunere la diferiţi agenţi patogeni, profilaxia transmiterii aerogene şi managementul cadrelor medicale infectate.

 

Biroul de Comunicare și Relații Publice

Lasă un comentariu

Sari la conținut