„Rinichiul și sănătatea femeii”. Implicare. Prețuire. Putere

Print Email This Post 146 vizualizari
8 Martie 2018, Categorie: Sfatul medicului

Astăzi, 8 Martie 2018, marcăm Ziua Mondială a Rinichiului. Ediția de anul acesta se desfașoară sub sloganul „Rinichiul și sănătatea femeii”.  Boala cronică de rinichi este o problema de sănătate publica ce afecteaza aproximativ 195 de milioane de femei din lumea intreaga, situându-se pe locul 8 în topul cauzelor de deces in rândul femeilor.

 

Potrivit unor studii, prevalența riscului de a dezvolta boala cronică de rinichi este mai ridicata in randul femeilor in raport cu barbatii. Anumite boli renale, precum nefropatia lupica sau infectiile rinichiului (pielonefrita acuta sau cronica) afecteaza cu predilectie femeile. Nefropatia lupica este cauzata de o boala autoimuna, in care sistemul imunitar ataca propriile celule si organe. Infectiile renale, asemeni majoritatii infectiilor de tract urinar, sunt mai frecvente in randul femeilor, si prezinta un risc crescut in timpul sarcinii. Diagnosticarea si tratamentul timpuriu sunt necesare pentru a obtine rezultate pozitive.

 

Rinichiul și sarcina             

                                                       

aÎn mod normal, în timpul sarcinii, se înregistrează o creștere a hemodinamicii generale și, implicit la nivelul rinichiului.  Rinichii cresc în volum cu 1-1,5 cm pe seama creșterii fluxului sanguin renal cu 30-50%. Pierderea de proteine prin urină (proteinuria) poate crește fiziologic până la maxim 300 mg/24 ore.  Este  de asemenea stimulată retenția de apa și sare sub acțiunea hormonilor. Compresia extrinsecă a ureterelor prin uterul gravid produce o dilatație a căilor urinare, ce favorizează staza urinară în căile urinare cu risc de  infecție urinară înaltă  (pielonefrita). În orice moment al sarcinii poate interveni o afecțiune la nivel renal. Bacteriuria asimptomatică (prezența de microbi la Urocultură, dar fără nici un simptom) este mult mai frecventă la femeia gravidă, iar în 1/3 din cazuri poate determina pielonefrită acută, de aceea trebuie tratată cu antibiotic, conform antibiogramei.     Există câteva afecțiuni specifice sarcinii care pot determina apariția insuficienței renale acute. Acestea sunt: deshidratarea severă, necroza tubulară acută, necroza corticală acută, pielonefrita, purpura trombotică trombocitopenică, nefropatia obstructivă, nefrolitiaza, sindromul anti-fosfolipidic, pre-eclampsia, eclampsia, sdr HELLP.  Este foarte rară necesitatea dializei la gravidele cu injurie renală acută.

 

Sarcina poate agrava o boală renală anterioară. O treime din femeile cu boală cronică de rinichi cu clearance-ul la creatinină între 45-70 ml/min/1,73m2 au un risc înalt de a dezvolta HTA de sarcină, avort spontan și travaliu prematur.  În momentul când o femeie cu boală cronică de rinichi a rămas gravidă, este necesară vizita la ginecolog și nefrolog la fiecare 2 săptămâni, în primele 28 săptămâni de sarcină, urmând ca până la sfârșitul sarcinii să facă săptămânal controale. Gravida trebuie să monitorizeze zilnic prezența proteinelor în urină cu ajutorul unui dipstick urinar (analiza calitativă) și, in caz de prezență a acestora, să efectueze proteinuria/24 ore.  Este utilă măsurarea la domiciliu a TA cu ajutorul unui tensiometru personal.

 

Fara comentarii